Teiginiai

COVID-19 skiepai sukelia akių pažeidimus ir net aklumą (ČIA).

Verdiktas

Tai yra melas. Cituojamame tyrime neįrodyta, kad vakcinacija yra retos tinklainės būklės – okliuzijos – priežastis, kiti tyrimai įrodė, kad COVID-19 vakcinos realiai nedaro jokio poveikio akims, o oftalmologijos ekspertai teigė, kad po COVID-19 infekcijos regėjimo pablogėjimo rizika yra didesnė nei po vakcinacijos.

Melo detektoriaus komentaras

Interneto portalai, melagingai sklebiantys, jog nuo COVID-vakcinų galima ir apakti remiasi žurnale „Nature“ gegužę paskelbtu tyrimu „Tinklainės kraujagyslių okliuzijos rizikos įvertinimas po COVID-19 vakcinacijos“ („Risk assessment of retinal vascular occlusion after COVID-19 vaccination“).

Tyrėjai išanalizavo vakcinuotų ir neskiepytų pacientų duomenis iš 52 JAV sveikatos priežiūros organizacijų, siekdami išsiaiškinti, ar COVID-19 vakcinos buvo susijusios su tinklainės kraujagyslių okliuzija (TVO), būkle, kai kraujo krešuliai blokuoja tinklainės veną ir sukelia neryškų matymą arba staigų, nuolatinį aklumą.

TVO yra antra dažniausia tinklainės kraujagyslių ligų priežastis ir dažnai pasireiškia vyresnio amžiaus pacientams. Tiems, kurie serga hipertenzija ir diabetu, taip pat yra didesnė TVO rizika.

Melaginguose straipsniuose daugiausia dėmesio skiriama tyrimo išvadoms, kad paskiepytiems pacientams „praėjus dvejiems metams po vakcinacijos žymiai padidėjo tinklainės kraujagyslių užsikimšimo rizika“. Tačiau teiginiuose neįvertinamas faktas, kad tyrime teigiama, kad „riboti įrodymai ir mažas ligos dažnis apsunkino galutinės sąsajos tarp abiejų nustatymą“.

Pasak Kanados oftalmologų draugijos prezidento Philo Hooperio, tyrime dalyvavusių žmonių, sergančių TVO, skaičius buvo itin mažas – tai sudaro mažiau nei vieną procentą tiriamosios populiacijos.

Tyrimo autoriai teigė, kad jų darbas atskleidė stiprų ryšį tarp vakcinacijos mRNR vakcina ir tinklainės kraujagyslių okliuzijos.

„Tačiau rekomenduojame asmenims, kurie anksčiau nepatyrė sunkių alerginių reakcijų į bet kurį vakcinos komponentą, paskiepyti, kad apsisaugotų nuo COVID-19, nes nėra aiškaus priežastinio ryšio tarp tinklainės kraujagyslių okliuzijos ir vakcinacijos. <...> Taigi, vakcinacija yra veiksmingiausias būdas užkirsti kelią SARS-CoV-2 plitimui. Oftalmologinių komplikacijų, apie kurias pranešta, skaičius išliko mažas, o su vakcina susijusi tinklainės kraujagyslių užsikimšimas yra labai retas, nors vakcinacijų nuo COVID-19 skaičius yra didžiulis“, - teigė patys tyrimo autoriai.

Be to, ne viena skitas tyrimas įrodo, jog COVID-19 vakcinų poveikis akims yra ir labai retas, ir nesunkus.

Išsamaus tyrimo autoriai neseniai paskelbė savo išvadas. Tyrimu jie siekė nustatyti, kaip dažnai pacientams po pirmosios mRNR COVID-19 vakcinos ūmiai diagnozuojamas naujas TVO, palyginti su kitomis labai dažnai skiriamomis vakcinomis, t.y. gripo ir stabligės, difterijos, kokliušo (Tdap) vakcinomis. Į šį retrospektyvų populiacijos kohortos tyrimą buvo įtraukti daugiau nei 103 milijonų pacientų elektroninių sveikatos įrašų duomenys.

Analizė parodė, kad 0,003 proc. pacientų nauja TVO diagnozė buvo nustatyta per 21 dieną po vakcinacijos mRNR COVID-19 vakcina.

Rishi Singh, Klivlando klinikos Martino Šiaurės ir Pietų ligoninių prezidentas, naujienų agentūrai AFP teigė, kad kur kas didesnė rizika surigti TVO yra tuomet, jei žmogus užsikrečia koronavirusu. Viename tyrime nustatyta, kad „per šešis mėnesius po užsikrėtimo padidėja tinklainės venų okliuzijos rizika“.

Šis specialistas dar kartą pabrėžė, kad kol kas nėra jokių įrodymų, rodančių ryšį tarp mRNR vakcinacijos nuo COVID-19 ir naujai diagnozuoto TVO.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją