Teiginiai


Nuotraukoje vaizduojama, kaip Didžiosios Britanijos karalius Karolis III „įšventina naujuosius, moderniuosius, tolerantiškuosius riterius.“ (ČIA).

Verdiktas


Netiesa. Nuotraukoje užfiksuota, kaip karalius Karolis III britų roko dainininkei ir grupės „Skunk Anansie“ vokalistei Skin įteikia OBE ordiną. Šis ordinas atlikėjai įteiktas už nuopelnus muzikai. Jo įteikimas nereiškia, kad Skin buvo įšventinta į riterius.

Melo detektoriaus komentaras

Šių metų vasario mėnesį užfiksuota akimirka, kurioje prie Didžiosios Britanijos monarcho Karolio III prieina ekstravagantiškai apsirengusi moteris sulaukė pašaipių socialinių tinklų vartotojų komentarų apie tai, kad karalius „įšventina naujuosius, moderniuosius, tolerantiškuosius riterius.“ Akivaizdu, kad žinutės autoriai klaidingai įvardijo moters lytį dėl jos androginiškos išvaizdos, be to, klaidingai nurodyta ir tai, kad kadre užfiksuota įšventinimo į riterius ceremonija.

Prie karaliaus nuotraukoje besiartinanti moteris iš tiesų yra žymios britų roko grupės „Skunk Anansie“ vokalistė Skin, kurios tikrasis vardas Deborah Dyer. Vasario 7 d. atlikėjai už nuopelnus muzikai buvo įteiktas OBE apdovanojimas. Šis ordinas suteikia Britų imperijos ordino (OBE) karininko laipsnį ir yra skiriamas už nuopelnus bet kokioje srityje regiono, apskrities ar šalies mastu.

OBE ordino įteikimas nereiškia, kad moteris buvo įšventinta į riterius. Riterio ar damos titulas, žymimas raidžių trumpiniais, atitinkamai, KBE (knighthood) arba DBE (damehood) yra aukštesnio laipsnio ordinas, nei Britų imperijos ordino karininko laipsnį suteikiantis OBE, tačiau ne pats aukščiausias.

Aukščiausias ordinas šioje sistemoje yra Didžiojo kryžiaus riterio ar damos ordinas (GBE). Šis ordinas suteikiamas tik išskirtiniais atvejais. Tokių šiuo metu suteikta tik 125. Paprastai tik tie asmenys, kuriems suteiktas GBE, KBE arba DBE ordinas gali vadintis serais arba damomis, tačiau būna ir išimčių, pavyzdžiui, sero titulas suteiktas atlikėjams Eltonui Johnui ir Rodui Stewartui. Nors abu jie turi tik CBE ordiną, suteikiantį Britų imperijos ordino komandoro laipsnį (aut. past., šis ordinas taip pat yra aukštesnio laipsnio nei OBE), abiem jiems monarchai taip pat suteikė Riterio bakalauro titulą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją