Teiginiai

Tyrimas atskleidė, kad daugumos žmonių plaučiai dabar yra užteršti vienkartinėse kaukėse aptiktu mikroplastiku (ČIA).

Verdiktas

Toks teiginys yra melas. Nors minimo tyrimo autoriai ir nustatė, kad daugumos tirtų žmonių plaučiuose yra mikroplastikų, tačiau jie nepadarė išvados, kad jis į kvėpavimo organus pateko dėl to, kad žmonės dėvėjo medicinines kaukes.

Melo detektoriaus komentaras

Žurnale „Science of the Total Environment“ buvo paskelbtas tyrimas „Mikroplastikų aptikimas žmogaus plaučių audinyje naudojant μFTIR spektroskopiją“. Jo autoriai pabrėžė, kad šis tyrimas yra pirmasis, kuriame pranešama apie mikroplastikų aptikimą žmogaus plaučių audinio mėginiuose, naudojant μFTIR spektroskopiją.

Šiame tyrime buvo analizuojami žmonių plaučių audinio mėginiai, naudojant μFTIR spektroskopiją, kai dydžio apribojimas yra 3 μm, kad būtų galima aptikti ir apibūdinti visus esamus mikroplastikus.

Skelbiama, kad 11-oje iš 13 plaučių audinio mėginių buvo nustatyti 39 mikroplastikai. Iš aptiktų mikroplastikų identifikuota 12 polimerų tipų, tarp kurių gausiausia buvo polipropileno (PP), polietileno tereftalato (PET) ir dervos.

Polipropilenas išties naudojamas tiek respiratoriuose N95, tiek medicininėse kaukėse. Tačiau Jamesas Scottas, Toronto universiteto Dalla Lanos visuomenės sveikatos mokyklos profesorius ir profesinės ir aplinkos sveikatos skyriaus vadovas, žiniasklaidai tvirtino, kad veido apsaugos priemonėse esantis polipropilenas neturėtų išskirti skaidulų, kurios patenka į žmogaus plaučius.

Pabrėžiama, kad daug kitų dalykų kone kiekvienuose namuose yra pagaminti iš sintetinių medžiagų, todėl žmonės įkvepia polipropileno su aplinkoje esančiomis dulkėmis. Dar 2016 m. prancūzų mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad 33 procentai patalpų ore randamų pluoštų buvo sintetiniai, ir kad vyraujanti medžiaga buvo polipropilenas.

Kitaip tariant, mikroplastikų yra ore, kuriuo kvėpuojame, vandenyje, kurį geriame, daiktuose, kuriuos liečiame, ir valgomame maiste. Mikroplastikų yra visur, todėl poveikis žmogui yra neišvengiamas.

Tyrimo „Mikroplastikų aptikimas žmogaus plaučių audinyje naudojant μFTIR spektroskopiją“ autoriai taip pat teigė, kad rezultatai patvirtina, jog vienas iš mikroplastikų aplinkos poveikio būdų yra tas, kad žmonės jį įkvepia. O žinios, kad mikroplastikų yra žmogaus plaučių audiniuose, dabar gali nukreipti būsimus citotoksiškumo tyrimus, siekiant ištirti bet kokį poveikį sveikatai, susijusį su mikroplastikų įkvėpimu.

Dr. Osita Onugha, krūtinės ląstos chirurgas ir krūtinės ląstos chirurgijos docentas, teigė, kad ilgalaikis plaučiuose esančio mikroplastiko poveikis žmonių sveikatai šiuo metu nėra suprantamas. Todėl anot jo, tolesni tyrimai turėtų išsiaiškinti, ar plaučiuose esantis mikroplastikas gali sukelti uždegiminę plaučių ligą ar vėžį.

Tai, kad medicininės kaukes dėvintys žmonės savo plaučių neužteršė mikroplastikais, patvirtina ir 2021 m. atliktas tyrimas „COVID-19: Mikroplastiko įkvėpimo rizikos, kylančios nešiojant kaukes, efektyvumo tyrimas“. Jame teigiama, kad jei medicininės kaukės ir respiratoriai nešiojami taip, kaip rekomenduojama, o ne ilgiau ir pakartotinai, tai jie sumažina mikroplastikų iš aplinkos įkvėpimo riziką.

„Nepaisant to, kaukių naudojimas per pandemiją yra labai svarbus, nors jos gali prisidėti prie mikroplastiko įkvėpimo, tai yra nedidelė problema, palyginti su žmonių apsauga nuo COVID-19“, – pabrėžė tyrimo autoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją