Teiginiai

Vaizdo įraše užfiksuotas savaime greitkelyje sprogęs „Tesla“ elektromobilis.

Verdiktas

Melas. Šis sprogimas neturi nieko bendro su elektromobiliais. Įraše nufilmuota prieš 10 metų Maskvoje įvykusi avarija, kurios metu susidūrė dujų balionus gabenęs sunkvežimis ir autobusas. Nuo smūgio dujų balionai sprogo.

Melo detektoriaus komentaras

Minutės trukmės vaizdo įrašas, kuriame nufilmuota, kaip greitkelio viduryje staiga sprogsta transporto priemonė sulaukė susidomėjimo. Šalia įrašo paliktas komentaras, jog tai – „Tesla“ elektromobilis. Žinute norėta įrodyti, jog elektromobiliai kelia pavojų žmonėms ir yra nesaugūs, o ja pasidalinęs asmuo jau ne kartą dalinosi panašaus turinio pareiškimais.

Klaidinanti žinutė

Vis dėlto, atlikus vaizdo įrašo paiešką „InVID We Verify“ įrankiu, paaiškėjo, kad su „Tesla“ elektromobiliais šis sprogimas neturi nieko bendro. Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas 2013 m. liepą, kai Maskvos žiediniame automobilių kelyje susidūrė dujų balionus gabenęs „Isuzu“ sunkvežimis ir autobusas. Dėl smūgio gabenti 119 sunkvežimyje gabentų dujų balionų. Autobuse įvykio metu buvo 28 keleiviai, tačiau aukų išvengta, o sužeistam autobuso vairuotojui skubiai suteikta medicininė pagalba.

Nors nuo šio įvykio praėjo jau dešimtmetis, vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas sprogimas, vis iš naujo pasirodo socialiniuose tinkluose ar vaizdų dalijimosi platformose, kartais pateikiant klaidingą kontekstą apie nufilmuotą įvykį.

Tai – ne pirmas kartas, kai elektrinės transporto priemonės atsiduria melagienų skleidėjų dėmesio centre. „Melo detektorius“ jau rašė apie elektrinių motorolerių (ČIA) ir automobilių kapinynus Kinijoje (ČIA) bei Nyderlanduose užsidegusius hibridinius automobilius, kurie buvo klaidingai pavadinti elektromobiliais (ČIA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją