Teiginiai


NASA marsaeigis „Perseverance“ Marse atrado moliuskų.

Verdiktas


Melas. Nei senovinės, nei dabar egzistuojančios gyvybės pėdsakų Marse mokslininkai dar nesurado.

Melo detektoriaus komentaras


Marsas yra geriausiai ištyrinėta Saulės sistemos planeta (jei neskaitysime Žemės). Aplink jį sukasi kelių pasaulio šalių kosmoso agentūrų zondai, nukreipti galingiausi teleskopai, o paviršių raižo žmonijos sukurti robotai. Vienas iš jų, NASA sukurtas „Perseverance“ (liet. „Atkaklumas“), Marse nusileido 2021 m. vasario 18 d. Ši misija minima ir aptariamame vaizdo siužete.

Mokslininkai jau žino, kad Marsas kadaise milijonus metų buvo panašus į Žemę – tikriausiai turėjo sąlygas gyvybei, kaip ją suprantame. Planetos paviršiaus topografija, slėniai, upių deltos, ežerai ir uolienos liudija, kad Marse kadaise būta vandens ir didelių potvynių. Tačiau dabar sąlygos Marse kitokios, bet mokslininkai siekia sužinoti, jei Marsas buvo panašus į Žemę, ar ten užsimezgė gyvybė, o jei ne – kodėl.

Misija „Perseverance“ yra astrobiologijos misija – skirta gyvybei kosmose tyrinėti. Marsaeigis važinėja po Marsą ir ieško senovinės gyvybės ženklų. O mes dažnai žiniasklaidoje pamatome įspūdingų „Perseverance“ kameromis darytų kadrų.

Įraše, kuris originaliai publikuotas rusų kalba, bet dubliuotas lietuviškai, rodomi įvairūs vaizdai, kuriuos darė „Perseverance“, ir tikinama, kad ten – dvigeldžių moliuskų sudarytos struktūros. Cituojamas tyrimas „Mollusks on Mars? Rock-Boring Marine Life in Jezero Crater: A Comparative Quantitative Morphological Analysis“, kuriame daroma prielaida, kad Marse galbūt egzistavo moliuskai, tačiau duomenys nepatvirtinti, tiesiog daromos prielaidos.

Svarbu pabrėžti, kad nei „Perseverance“ mokslininkai (visas misijos naujienas galite sekti oficialiame NASA tinklalapyje, žr. Šaltiniuose), nei jokie kiti mokslininkai dar nėra atradę gyvybės Marse. Kai tai bus padaryta, tikrai bus galima sužinoti pagrindiniame misijos puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją