Teiginiai

Suvakcinuoti krenta kaip lapai (ČIA).

Verdiktas

Straipsnyje daroma išvada, kad nuo COVID-19 vakcinos mirė du žinomi Lietuvos vyrai, tačiau tai melas, nes Lietuvoje nuo pat vakcinacijos pradžios dar nėra užregistruota nė viena mirtis, kurios priežastimi būtų COVID-19 skiepai.

Melo detektoriaus komentaras

Kone visą vakcinacijos laikotarpį melagingas žinias apie COVID-19 vakcinas skleidęs portalas laisvaslaikrastis.lt neseniai paskelbė, kad „suvakcinuoti krenta kaip lapai“.

Portale nurodyta, kad staiga mirė buvęs dienraščio „Lietuvos žinios“ redaktorius, disidento Antano Terlecko sūnus Ramūnas. Jam tebuvo 54 metai.

Kelios dienos prieš tai mirė rašytojas Mindaugas Peleckis, kuriam rudenį būtų suėję 48 metais.

Nei R. Terlecko, nei M. Peleckio mirties priežastis viešai nebuvo įvardyta, tačiau portalas padarė išvadą, kad šie vyrai netikėtai mirė, nes buvo pasiskiepiję COVID-19 vakcina.

Tiesa yra ta, kad R. Terleckas ir M. Paleckis mirė ne nuo COVID-19 vakcinos, nes tokių mirčių Lietuvos išvis nėra užregistruota.

Pranešimus apie nepageidaujamą vakcinų poveikį, taip pat- ir mirtį, registruoja Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba.

Jos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė „Melo detektoriui“ atsakė, kad per visą vakcinacijos laikotarpį nuo 2021 metų gruodžio gauti 35 pranešimus apie žmonių mirtis po vakcinacijos, tačiau nė vienu atveju priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas.

Kiekvieno pranešimo duomenų vertinimas yra individualus. Įtariamos nepageidaujamos reakcijos, taip pat ir mirties, priežastinis ryšys vertinamas pagal tam tikrus kriterijus. Kitaip tariant, vertinama, ar po skiepijimo buvo pasireiškę nepageidaujamo poveikio simptomai, ar nustatyta laboratorinių ar kitų tyrimų pakitimų, ar yra kitų duomenų, patvirtinančių, kad tai galėjo sutrikdyti asmens sveikatą ar net sukelti mirtį.

Jei patvirtinančių duomenų nenustatoma, tuomet svarbu įvertinti, ar yra kitų galimų mirties priežasčių ir ar mirtis tikėtina, atsižvelgiant į vakcinos veikimo būdą bei sukeliamus poveikius. Šiais atvejais ypač svarbi informacija ir apie tai, kokiomis lėtinėmis ar kitomis ligomis miręs asmuo sirgo iki skiepijimo bei duomenys apie kitus jo sveikatos būklės rodiklius.

Remiantis pateiktų pranešimų duomenimis, mirę asmenys priklausė vyresnio amžiaus grupei (pacientų amžiaus mediana 70 m.). Daugumoje atvejų mirties priežastys nurodytos kaip širdies – kraujagyslių sistemos bei kitos lėtinės ligos. Svarbu įvertinti ir tai, kad tai buvo senyvo amžiaus pacientai, sirgę lėtinėmis ligomis, kurios galėjo lemti mirtį. Nė vienu iš atvejų mirtis nebuvo vertinta kaip tiesiogiai susijusi su vakcinacija.

Anot A. Tautvydienės, nuo vakcinacijos pradžios iki šių metų gegužės 8-osios tarnyba sulaukė 8 047 pranešimų apie COVID-19 vakcinos įtariamas nepageidaujamas reakcijas. Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai, kurių sulaukė tarnyba, tai – reakcijos injekcijos vietoje (paraudimas, patinimas, skausmas, niežėjimas), karščiavimas, galvos skausmas, raumenų skausmas, bendras silpnumas, pykinimas. Dažniausiai šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

Nuo vakcinacijos pradžios iki gegužės 7-osios Lietuvoje jau sunaudota daugiau nei 4,5 mln. COVID-19 vakcinų. Beveik 300 tūkst. žmonių paskiepyti viena skiepo doze, apie 775 tūkst. – 2 dozėmis, beveik 850 tūkst. – 3 dozėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją