Teiginiai


CDC (JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras – red. past.) pradėjo skubų tyrimą dėl „paslaptingo“ visiškai paskiepytų vaikų smegenų ligų padidėjimo Amerikoje (ČIA).

Verdiktas


Tiesa ta, kad smegenų liga, kurios padidėjimas pastebėtas dar pernai, nėra paslaptinga. Tai yra smegenų abscesas – pūlinga smegenų liga, kurią sukelia bakterijos. Todėl nei pediatrai, nei CDC šios ligos nesieja su jokiais skiepais.

Melo detektoriaus komentaras


2022 m. Nevadoje vaikų smegenų abscesų skaičius išaugo tris kartus, vidutiniškai nuo 4-5 per metus iki 18, praneša CNN. Šia liga dažniausiai susirgo berniukai.

Daktarė Jessica Penney, CDC epidemijos žvalgybos tarnybos pareigūnė, paskirta į Pietų Nevados sveikatos rajoną, Sveikatos departamentą, kuris tyrė atvejus, CDC kasmetinėje epidemijos žvalgybos tarnybos konferencijoje pristatė savo tyrimą apie šios ligos atvejų skaičiaus padidėjimą.

Anot J. Penney, bandant išsiaiškinti, kas lėmė padidėjimą, atsižvelgta į daugybę veiksnių – keliones, užsikrėtimo COVID-19 istoriją, pagrindinę sveikatą, bet kokią bendrą veiklą ar kontaktus – ir nerasta nieko, kas būtų susiję.

Tuomet buvo išnagrinėti smegenų absceso atvejai vaikams iki 18 metų, kurie buvo užfiksuoti dar iki pandemijos.

J. Penney teigė, kad 2015–2020 m. smegenų abscesų atvejų skaičius Klarko apygardoje, Nevadoje, buvo gana stabilus – maždaug keturi atvejai per metus. 2020 m. vaikų smegenų abscesų skaičius sumažėjo ir tai tikriausiai lėmė pandemijos valdymo priemonės: karantinas, privalomas kaukių dėvėjimas. 2021 m., pradėjus naikinti apribojimus, smegenų abscesų vaikams skaičius grįžo į normalų lygį, o 2022 m. įvyko didelis šuolis.

Todėl tiek mokslininkai, tiek pediatrai mano, kad šį abscesų šuolį lėmė tai, kad per karantiną vaikai neturėjo galimybių įgauti imuniteto šią ligą sukeliančioms bakterijoms.

Mokslininkai tvirtino, kad pandemijos „imuniteto atotrūkis“ tikriausiai yra susijęs ir su itin padidėjusiu RSV atvejų skaičiumi. Manoma, kad pandemijos metais vaikai nebuvo veikiami tiek virusų ir bakterijų, su kuriais jie paprastai galėtų susidurti, todėl jų imuninė sistema nebegalėjo kovoti su infekcijomis.

Maždaug trečdalį smegenų abscesų Klarko apygardoje, Nevadoje, sukėlė tam tikros rūšies bakterijos, vadinamos Streptococcus intermedius, kurios paprastai yra nosyje ir burnoje, imuninė sistema jas kontroliuoja. Tačiau patekusios į vietas, kuriose jos neturėtų būti, pavyzdžiui, į kraują ar smegenis, šios bakterijos gali sukelti problemų, kurių vieną – smegenų abscesas.

CDC duomenimis, nacionalinės reprezentatyvios hospitalizacijos 2016 m. sausio – 2022 m. gegužės mėnesiais rodo, kad vaikų smegenų absceso atvejų skaičius 2021 m. neviršijo istorinių ribų. Didelis atvejų skaičius 2022 m. kovą atitiko sezoninius atvejus, pastebėtus kovo mėnesį nuo 2016 m., tačiau apie juos anksčiau nebuvo pranešta, nes tai nėra privaloma. Atvejų sumažėjo 2022 m. balandį, o vidutinį lygį pasiekė 2022 m. gegužę.

Pažymėtina ir tai, kad nė vienoje CDC ataskaitoje, tyrime, medikų pasisakymuose vaikų smegenų abscesas nesiejamas su jokiomis vakcinomis. Tiriant ligos priežastis, neatsižvelgiama į tai, ar vaikas buvo skiepytas, nes tai nėra reikšminga.

Smegenų abscesas gali būti vienoje ar keliose srityse. Kitaip tariant, pūliai ir negyvos ląstellės gali susikaupti įvairiose smegenų vietose. Ši būklė gali sukelti problemų, susijusių su smegenų ir nugaros smegenų funkcija. Tai rimta ir gyvybei pavojinga būklė, kurią reikia nedelsiant gydyti.

Dažniausia vaikų smegenų absceso priežastis yra bakterijos. Pagrindiniai patogenai, galintys prasiskverbti per kraujo ir smegenų barjerą ir sukelti židinio susidarymą smegenyse, yra Streptococcus aerobinis ir anaerobinis, Staphylococcus aureus, Proteus, Klebsiella, Enterobacteriaceae, Listeria.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją