Jungtinės Tautos nesiekė įteisinti sekso su nepilnamečiais

Socialiniuose tinkluose paskelbta, neva Jungtinių Tautų remiamas dokumentas atvers kelią nebaudžiamiems suaugusiųjų ir vaikų lytiniams santykiams. Tai – melas.

Kovo 8 d. Tarptautinė teisininkų komisija (ICJ) pristatė naują teisininkų parengtą teisinių principų rinkinį, skirtą žmogaus teisėmis grindžiamam požiūriui į baudžiamuosius įstatymus, draudžiančius elgesį, susijusį su seksu, reprodukcija, narkotikų vartojimu, ŽIV, benamyste ir skurdu. Viename rinkinio punkte aiškinamas baudžiamosios teisės taikymas asmenims, kurie užsiima seksualine veikla abipusiu sutikimu, bet dar nėra sulaukę vadinamo sutikimo amžiaus, kai asmuo, norintis užsiimti lytiniais santykiais gali duoti sutikimą santykiauti.

Dokumente rašoma: „seksualinis elgesys, kuriame dalyvauja asmenys, nesulaukę šalyje nustatyto minimalaus sutikimo lytiškai santykiauti amžiaus, gali būti savanoriškas faktiškai, jei ne teisiškai. Šiomis aplinkybėmis baudžiamosios teisės vykdymas turėtų atspindėti teises ir galimybes jaunesniems nei 18 metų asmenims priimti sprendimus dėl dalyvavimo savanoriškame seksualiniame elgesyje ir jų teisę būti išklausytiems sprendžiant su jais susijusius klausimus.“

Melagienų skleidėjai šį punktą interpretavo kaip leidimą suaugusiesiems nebaudžiamai užsiimti seksu su nepilnamečiais, tačiau tai – klaidinga interpretacija.

Teisininkai aiškina šį punktą kitaip. Jame turimi omenyje atvejai, kai lytiniais santykiais abipusiu sutikimu užsiima du panašaus amžiaus asmenys, nesulaukę minimalaus amžiaus, nuo kurio leidžiami lytiniai santykiai, pavyzdžiui, du vyresnio amžiaus paaugliai. Punktas būtų aktualus tokiose vietovėse, kur nustatytas minimalus amžius užsiiminėti lytiniais santykiais neatitinka tos vietovės realijų, tai yra, pavyzdžiui, yra žinoma, kad toje vietovėje įprasta, kad lytiniais santykiais užsiima vyresnių klasių moksleiviai, nors pagal įstatymą santykiavimas tarp tokio amžiaus asmenų turėtų užtraukti baudžiamąją atsakomybę.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Kanada nelegalizavo sunkiųjų narkotikų ir neleido atlikti eutanazijos nepilnamečiams be tėvų sutikimo

Socialiniuose tinkluose ir neretai dezinformaciją skleidžiančiose interneto svetainėse, prisistatančiose kaip alternatyvūs naujienų portalai, pastaruoju metu dėmesio sulaukė ir Kanada. Pavyzdžiui, pasirodė žinučių apie tai, kad šioje šalyse esą legalizuoti sunkieji narkotikai, pavyzdžiui, heroinas.

Tai – netiesa. Kanadoje nuo 2018 metų legalizuota tik marihuana, tačiau ją legaliai vartoti gali tik pilnamečiai.

Ministro Pirmininko Justino Trudeau vyriausybė nuo šių metų sausio 31 dienos suteikė išimtį tik Kanados Britų Kolumbijai. Pagal šią išimtį provincijoje pradedamas pirmasis šalyje trejus metus truksiantis tyrimas, kuriuo dekriminalizuojami nedideli kiekiai stipriųjų narkotikų, tokių kaip kokainas ir heroinas, taip pat metamfetaminas, fentanilis ir morfinas.

Kitaip tariant, suaugusieji gali turėti iki 2,5 g tokių narkotikų ir už tai nebus baudžiami. Suaugusieji, kurių turimas bendras kiekis yra mažesnis nei 2,5 g narkotikų, nebus suimti, apkaltinti ir jų medžiagos nebus konfiskuotos. Vietoje to jiems bus pasiūlyta informacija apie galimas sveikatos ir socialines paslaugas.

Federalinė psichikos sveikatos ir priklausomybių ministrė Carolyn Bennett pavadino šį žingsnį „paminkliniu narkotikų politikos pokyčiu, kuris skatina pasitikėjimą ir palaikymą sveikatos ir socialinių paslaugų srityje, o ne tolesnę kriminalizaciją“. Tačiau pabrėžiama, kad prekyba narkotikais ir toliau yra nelegali. Taip pat draudžiama turėti narkotikų mokyklose, vaikų priežiūros įstaigose ir oro uostuose. Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Vaistai

Be šios melagienos internete taip pat pasirodė tvirtinimų, neva Kanada ketina eutanazuoti vaikus be tėvų sutikimo. Tai taip pat yra melas. Kanados parlamento įsteigtas Specialusis jungtinis medicinos pagalbos mirštant komitetas, kurio tikslas yra peržiūrėti ir vertinti medicininės pagalbos mirštant (MAID) programą, vasarį pateikė ataskaitą ir rekomendacijas, kad eutanazija galėtų būti taikoma ir brandiems nepilnamečiams, kurie serga nepagydoma liga. Tačiau dokumentuose taip pat nurodoma, kad konsultacijos šiais klausimas turėti trukti dar penkerius metus.

Šiuo metu nuo 2016 m. Kanada prašyti medicininės pagalbos mirštant leidžia tik suaugusiesiems, kurių sveikatos būklė yra sunki ir nepataisoma. Tam, kad būtų galima gauti tokią pagalbą, keliami įvairūs reikalavimai, vienas iš jų – asmuo turi būti ne jaunesnis nei 18 metų ir turėti galimybę pats priimti sprendimus dėl sveikatos priežiūros. Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Argentinoje nebuvo siekiama specialiai sukelti pasaulinio bado

Vaizdo įrašas, kuriame į žemėje iškastą duobę suverčiami padėklai su tūkstančiais vištų kiaušinių, taip pat neliko nepastebėtas socialiniuose tinkluose. Juo pasidalinę vartotojai įtikėjo, kad tokiu būdu dirbtinai keliamas pasaulinis badas.

Tiesa – visai kitokia. Šis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas Argentinoje, kuri šiuo metu išgyvena paukščių gripo protrūkį. Paukštyne įtarus, kad dalis vištų gali būti užsikrėtusios vietos institucijos uždraudė realizuoti produkciją iki kol bus atliktas pakartotinis testas dėl viruso. Dėl šios priežasties neturėdama kur sandėliuoti kiaušinių įmonė turėjo juos sunaikinti. Šiuo metu paukštyne jau atlikti trys testai, iš kurių du buvo neigiami, todėl paukštynas tęsia įprastą veiklą. Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją