Teiginiai


Privalomąją pradinę karo tarnybą baigę asmenys bus įtraukti į trišalės Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados gretas Lenkijoje ir tarnybą tęs vykdydami užduotis Ukrainoje (ČIA ir ČIA).

Verdiktas


Melas. Ši informacija platinama melagingų laiškų pavidalu ir socialiniuose tinkluose. Kaip paaiškino Lietuvos kariuomenė, Lithuanian-Polish-Ukrainian brigada, sudaryta iš Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos kariuomenių dalinių, yra dislokuota Lenkijoje, Liubline. 9 mėnesių tarnybą baigę kariai, gali savo noru tęsti tarnybą Lietuvos kariuomenėje arba yra įrašomi į aktyvųjį rezervą, bet ne siunčiami tarnauti į užsienį, taigi, užduočių Ukrainoje ši brigada nevykdys.

Melo detektoriaus komentaras


Balandžio mėnesio antroje pusėje lietuviai atkreipė dėmesį į elektroniniu paštu platinamą laišką, neva siunčiamą iš Krašto apsaugos ministerijos elektroninio pašto. Laiške kviečiama atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, kurią baigę asmenys bus įtraukti į trišalės Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados (Didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio brigada, LITPOLUKRBRIG) gretas Lenkijoje ir tarnybą tęs vykdydami užduotis Ukrainoje.

Taip pat prašoma pateikti asmens tapatybę patvirtinančius ir kitus dokumentus bei užpildyti prašymą dėl kompensacijos už patirtas išlaidas.

Socialiniuose tinkluose taip pat pastebėta žinučių su panašia informacija, kuria besidalinantys vartotojai tikina, kad Lietuvos šauktiniai bus įtraukti į konfliktą Ukrainos teritorijoje, o Vakarinė Ukrainos dalis esą faktiškai bus prijungta prie Lenkijos.

Dezinformacija

„Melo detektorius“ jau dekonstravo gandus apie neva rengiamą Ukrainos dalies prijungimą prie Lenkijos. Apie tokius planus nėra žinoma, o melagingą informaciją aktyviai skleidė Kremliaus propagandą transliuojančios interneto svetainės ir tinklaraštininkai (ČIA).

Apie Lietuvos piliečiams siuntinėjamus fiktyvius šaukimus atlikti karinę tarnybą sužinojusi Lietuvos kariuomenė savo „Facebook“ paskyroje suskubo paneigti tokių laiškų autentiškumą ir jame išdėstytą turinį.

„Tokio pobūdžio laiškai yra vertinami kaip informacinė ataka prieš Krašto apsaugos sistemą ir dezinformacija, nes turinys neatitinka tikrovės. Su panašiu atveju vos prieš keletą dienų susidūrė ir mūsų sąjungininkai iš Lenkijos – atvejis dekonstruotas“, – buvo rašoma žinutėje, publikuotoje Lietuvos kariuomenės „Facebook“ paskyroje.

Gyventojai paraginti atkreipti dėmesį į elektroninio pašto, iš kurio išsiųsti šie laiškai, adresą bei neatidarinėti prie laiško prisegtų failų ar nuorodų. Melagingi laiškai buvo siunčiami iš el. pašto kancelarija@kariuomene. com, tačiau tiek Krašto apsaugos ministerija, tiek Lietuvos kariuomenė naudoja tik @kam. lt ir @mil. lt domenus.

Reaguodama į laiškuose, o vėliau, kaip matyti, ir socialių tinklų žinutėse, pateiktą turinį Lietuvos kariuomenė pabrėžė: „Turinys neatitinka tikrovės, nes Lithuanian-Polish-Ukrainian brigada, sudaryta iš Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos kariuomenių dalinių, yra dislokuota Lenkijoje, Liubline. 9 mėnesių tarnybą baigę kariai, gali savo noru tęsti tarnybą Lietuvos kariuomenėje arba yra įrašomi į aktyvųjį rezervą, bet ne siunčiami tarnauti į užsienį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją