Teiginiai


Vaizdo įraše nufilmuota, kaip žmonės Indijoje degina 5G ryšio bokštus.

Verdiktas


Melas. Vaizdo įraše nufilmuotas gaisras įprastame senesnės kartos mobiliojo ryšio bokšte, nufilmuotas 2018 m. sausio mėnesį Ambalos mieste, Indijoje. 5G ryšys Indijoje pradėtas tiekti tik 2022 m. spalį.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai dalinasi maždaug pusantros minutės trukmės vaizdo įrašu, kuriame nufilmuotas liepsnojantis mobiliojo ryšio bokštas. Šalia įrašo komentare nurodyta, kad tai – Indijos gyventojų padegtas 5G bokštas.

Melaginga žinutė

Išanalizavus vaizdo įrašą „InVID We Verify“ įrankiu paaiškėjo, kad vaizdo įrašas su pastarojo meto įvykiais nėra susijęs. Pirmą kartą juo pasidalinta „Youtube“ paskyroje „Hindxpress Tv“ 2018 m. sausio mėnesį. Įrašo aprašyme nurodoma, kad tai – gaisras, kilęs Ambaloje, Bararos mikrorajone, esančiame mobiliojo ryšio bokšte (ČIA).

Žinant, kada įvyko šis gaisras, akivaizdu, kad tai nėra 5G mobiliojo ryšio bokštas. Kaip 2018 m. vasario 23 d. pranešė portalas „The Economic Times“, šiuo metu buvo baigtas pirmas 5G mobiliojo ryšio bandymas Indijoje, Manesaro mieste, esančiame Harjanos valstijoje (ČIA). Manesaro miestą, kuriame 2018 m. vyko pirmieji 5G ryšio bandymai, ir Ambalą, kur užregistruotas mobiliojo ryšio bokšte įsiplieskęs gaisras, skiria 225 km (ČIA).

Kaip pranešė portalas „The Indian Express“, normalus 5G ryšio tiekimas Indijoje pradėtas tiekti tik 2022 m. spalio 1 d. ir tik 13-oje miestų, tarp kurių nėra Manesaro, kur buvo nufilmuotas liepsnojantis bokštas (ČIA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją