Teiginiai


Pastaruoju metu Čikagoje buvo nusiaubtas „Walmart“ prekybos centras. Dėl išaugusio apiplėšimų skaičiaus nuspręsta mieste uždaryti 4 „Walmart“ parduotuves.

Verdiktas


Melas. Šis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas 2020 m. birželio mėnesį, kai buvo apiplėštas „Walmart“ prekybos centras. Apiplėšimas siejamas su tuo metu mieste vykusiais masiniais protestais, kai dėl pareigūno veiksmų žuvo afroamerikietis George‘as Floydas.

Nors šį mėnesį „Walmart“ paskelbė uždaranti 4 parduotuves Čikagoje, šį sprendimą nulėmė ne apiplėšimai, o nuostolinga parduotuvių veikla.

Melo detektoriaus komentaras


Kiek daugiau nei dviejų minučių trukmės vaizdo įraše nufilmuota vagišių nusiaubta maisto prekių parduotuvė. Įrašu pasidalinę socialinių tinklų vartotojai, nurodė, kad šie vaizdai neseniai buvo nufilmuoti Čikagoje, JAV, bei pasidalino graudžia vienos amerikietės, kuri negalėjo įsigyti net būtiniausių prekių, istorija:

„Čikagos gyventoja, atėjusi į parduotuvę nusipirkti maisto produktų, su ašaromis akyse sako, kad negali nupirkti pieno net savo vaikams, nes visos parduotuvės, kuriose ji gyvena, atrodo vienodai.“, - rašoma socialiniuose tinkluose kartu su vaizdo įrašu išplatintoje žinutėje.

Čikaga tu mano Čikaga...Tik daina belieka“, – rašė kitas vartotojas, kurį taip pat sudomino prekybos centre nufilmuotas vaizdo įrašas.

Be to, žinutėse užsimenama, esą dėl kritiškai išaugusio apiplėšimų JAV parduotuvėse skaičiaus masiškai uždarinėjami tinkliniai prekybos centai, o „Walmart“ dėl apiplėšimų Čikagoje esą nusprendė uždaryti net keturias parduotuves.

Klaidinančios žinutės

„Melo detektorius“ atliko minėjo vaizdo įrašo paiešką „InVID We Verify“ platformoje iš išsiaiškino, kad siužetas nėra susijęs su dabarties įvykiais. Tas pats vaizdo įrašas internete cirkuliuoja nuo 2020 m. Pavyzdžiui, viena žurnalistė „Twitter“ platformoje tais pačiais kadrais pasidalino 2020 m. birželio 1 d., paminėjusi, kad tai – Čikagoje 47-ojoje gatvėje apiplėštas „Walmart“ prekybos centras. Jos paskyroje galima rasti ir daugiau tuo pačiu metu paskelbtų įrašų ir nuotraukų, kuriose matomos suniokotos parduotuvės, šalia jų esantys bankomatai.

Šiuos apiplėšimus galima susieti su Čikagoje tuo pačiu metu vykusiais masiniais protestais dėl juodaodžio George‘o Floyd‘o mirties. G. Floyd‘as mirė policijos pareigūnams panaudojus perteklinę jėgą ir ši mirtis sukėlė didžiulę protestų bangą ne tik JAV, bet ir kitose pasaulio šalyse. Tragiškas įvykis netrukus buvo apipintas melagienomis, apie kurias „Melo detektorius“ jau rašė ČIA, ČIA ir ČIA.

Taigi, su šiandienos įvykiais vaizdai iš apiplėšto „Walmart“ neturi nieko bendro, be to, neteisinga ir informacija esą „Walmart“ nusprendė uždaryti 4 parduotuves dėl padažnėjusių apiplėšimų, nes iš tiesų uždaryti parduotuves nuspręsta dėl nuostolingos jų veiklos.

Balandžio 11 d. „Walmart“ paskelbė uždaranti 4 parduotuves Čikagoje, savo sprendimą motyvuodama dideliais nuostoliais:

„Paprasčiausias paaiškinimas yra tas, kad visos mūsų Čikagos parduotuvės nebuvo pelningos nuo tada, kai beveik prieš 17 metų atidarėme pirmąją – šios parduotuvės kasmet praranda dešimtis milijonų dolerių, o per pastaruosius penkerius metus jų metiniai nuostoliai beveik padvigubėjo. Likusios keturios Čikagos parduotuvės ir toliau susiduria su tais pačiais verslo sunkumais, tačiau manome, kad šis sprendimas suteikia mums geriausią galimybę padėti išlaikyti jas atidarytas ir tarnauti bendruomenei“, – buvo rašoma „Walmart“ išleistame pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją