Teiginiai

Užgrobus stačiatikių bažnyčią Lipoveco kaime, Kijevo srityje, mirė mero pavaduotojas Ivanas Semcovas.

Verdiktas

Balandžio 8 d. prie Lipoveco kaime, Ukrainoje, esančios cerkvės mirė vietos tikintysis Volodymyras Natykačius, o ne Ivanas Semcovas. Kaip patvirtino liudininkai ir vietos žiniasklaida, vyras turėjo širdies sutrikimų ir vietoje mirė ištikus širdies smūgiui. Klaidinga teigti, kad Lipoveco bažnyčia buvo užgrobta. Liudininkų teigimu, Ukrainos stačiatikių bažnyčios tikintieji norėjo paimti bažnyčios raktus iš Maskvai lojalaus vietos kunigo. Kunigui atsisakius atiduoti raktus tarp tikinčiųjų įvyko konfliktas pasibaigęs V. Natykačiaus mirtimi.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose ir Rusijos propagandą skleidžiančiuose kanaluose pasidalinta vaizdo įrašais iš konflikto prie vienos iš Maskvos patriarchatui priklausančių Ukrainos stačiatikių bažnyčių. Įrašus išplatinusių vartotojų teigimu, Lipoveco kaimo vadovybė norėjo užgrobti bažnyčia, o kilus konfliktui su tikinčiaisiais mero pavaduotojas esą bandė iš kunigo išplėšti kryžių, kai staiga krito ant žemės ir vietoje mirė.

„Melo detektoriui“ pavyko išsiaiškinti daugiau detalių apie šį konfliktą, jos nesutampa su socialiniuose tinkluose paskleista versija.

Klaidinanti žinutė

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos propagandos mašina Ukrainos bandymus išvalyti cerkves nuo atvirai prorusiškų kunigų išnaudoja, siekdama įtikinti, esą šalyje engiami tikintieji, bažnyčios apiplėšinėjamos, o su kunigais elgiamasi žiauriai. Iš tiesų, dar karo Ukrainoje pradžioje ukrainiečiai paskelbė, kad Ukrainos stačiatikių bažnyčia atsiims cerkves, priklausančias Maskvos patriarchatui, šiuo metu būtent ir vyksta šis procesas.

Konfliktas prie bažnyčios Lipoveco kaime, esančiame Kagarlyko srityje, įvyko balandžio 8 d. tarp vietos tikinčiųjų, vienoje pusėje palaikančių Ukrainos stačiatikių bažnyčią, o kitoje – Maksvos patriarchatui priklausančią Ukrainos stačiatikių bažnyčia. Susidūrimą išprovokavo jau anksčiau paskelbti ketinimai perleisti cerkvę Ukrainos stačiatikių bažnyčiai, o šią dieną tikintieji iš kunigo pareikalavo atiduoti bažnyčios raktus.

Kunigui atsisakius raktus perduoti gražiuoju, Ukrainos stačiatikių bažnyčios tikintieji pamėgino įžengti į cerkvę, tuomet ir prasidėjo konfliktas. Kaip vėliau pareiškime policijai rašė Maskvos patriarchatui lojalus vietos kunigas, keli vyrai mėgino jį sugriebti, o vienas puolė traukti grandinę su kryžiumi nuo kunigo kaklo. Betraukdamas vyras pasijuto blogai, krito ant žemės ir vietoje mirė ištikus širdies smūgiui.

Skirtingai nei teigia socialinių tinklų vartotojai ir kai kurie rusiški šaltiniai, miręs vyras nėra miestelio mero pavaduotojas Ivanas Semcovas, tai – 61 metų vietos tikintysis Volodymyras Natykačius. Kaip rašė vietos žiniasklaida, vyriškis skundėsi širdies ligomis, dėl to jį ir ištiko mirtis. Į vietą atvykę policijos pareigūnai konstatavo, kad mirtis buvo nesmurtinė, ant vyro kūno nerasta jokių kovos žymių.

Tai – ne pirmas kartas, kai Kremliaus propagandą skleidžiantys šaltiniai nusitaiko į konfliktus, vykstančius prie Ukrainos cerkvių, iš kurių stengiamasi išvyti Maskvą remiančius kunigus. Anksčiau „Melo detektorius“ jau rašė apie melagingus pareiškimus, esą Ukrainos bažnyčiose Maskvai lojalius kunigus pakeis kiti, neva negerbiantys apeigų ir besityčiojantys iš tikinčiųjų (ČIA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją