Teiginiai

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad dėl druskos vartojimo iki 2030 m. mirs daugiau kaip milijardas žmonių (ČIA).

Verdiktas

Melas. Pasaulio sveikatos organizacija, nors ir siekia, kad jai priklausančios šalių gyventojai vartotų mažiau druskos, tokio grėsmingo mirčių skaičiaus niekada nėra įvardijusi.

Melo detektoriaus komentaras

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) šiemet parengė ir pristatė pirmąją tokio pobūdžio pasaulinę natrio suvartojimo mažinimo ataskaitą. Ir jos duomenys rodo, kad pasaulis nesiekia savo tikslo iki 2025 metų natrio suvartojimą sumažinti 30 proc.

Nors visos 194 PSO šalys narės įsipareigojo siekti 2013 m. nustatyto tikslo, tik 5proc. jų arba 9 šalys įgyvendino visapusišką natrio mažinimo politiką, teigiama pateiktoje ataskaitoje.

„Pažanga buvo lėta ir tik kelioms šalims pavyko sumažinti gyventojų suvartojamą natrio kiekį, tačiau niekam nepavyko pasiekti tikslo“, – sakė PSO Sveikatos ir plėtros mitybos departamento direktorius Francesco Branca. Todėl svarstoma, jog tikslą pratęsti iki 2030 metų.

Natris yra esminė maistinė medžiaga, tačiau per didelis jo suvartojimas padidina žmogaus širdies ligų, insulto ir priešlaikinės mirties riziką, todėl kasmet visame pasaulyje miršta beveik 2 milijonai žmonių, teigia Sveikatos metrikos ir vertinimo institutas.

Todėl ir PSO ataskaitoje perspėjama, kad iki šio dešimtmečio pabaigos (2030 metų) 7 mln. žmonių gali mirti nuo ligų, susijusių su nesaikingu druskos vartojimu, nebent vyriausybės nedelsiant priimtų griežtesnius druskos apribojimus.

PSO paragino vyriausybes įgyvendinti griežtesnius natrio kiekius maistui, aiškiau pažymėti druskos kiekį ant pakuočių ir didinti visuomenės supratimą apie pavojų sveikatai, kurį kelia tai, jog valgoma daug sūraus maisto.

PSO duomenimis, per didelis druskos suvartojimas yra viena iš širdies ir kraujagyslių ligų, nuo kurių kasmet miršta 17,9 mln. žmonių. Tai taip pat gali sukelti insultą, nuo kurio kasmet miršta 5 milijonai žmonių visame pasaulyje, ir kitų rimtų sveikatos sutrikimų.

Vyriausybės galėtų išgelbėti daugelį tų gyvybių, įvesdamos privalomus druskos kiekio, kurį maisto pramonei leidžiama dėti į perdirbtus maisto produktus, apribojimus, sakė PSO Sveikatos ir vystymosi mitybos departamento direktorius Francesco Branca.

„Tai tikrai kažkas, kas niekam nekainuoja. Tai paprasta intervencija, bet ji neįtikėtinai veiksminga“, - teigė F. Branca.

Dauguma pasaulio žmonių suvartoja apie 10,8 gramų druskos per dieną, o tai yra dvigubai daugiau nei rekomenduoja tiek PSO, tiek Ligų kontrolės ir prevencijos centrai. Per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip arbatinį šaukštelį druskos (5 gramus).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją