Teiginiai

V. Zelenskio patarėjas M. Podoliakas viešai apgailestauja, kad jiems nepavyko karo pradžioje fiziškai sunaikinti daugumos Ukrainos gyventojų, Ukraina per pirmuosius 3-6 karo mėnesius praleido progą fiziškai išžudyti daug prorusiškų ukrainiečių (ČIA).

Verdiktas

Tokie viešai platinami M. Podoliako žodžiai neatitinka tikrovės, nes apie žudynes jis nekalbėjo. Šie žodžiai ištraukti iš ilgiau nei valandą trukusio interviu, kuriame M. Podoliakas aiškino, jog Ukrainai būtina išsivalyti nuo Rusijos režimą remiančių ir agresiją palaikančių dvasininkų.

Melo detektoriaus komentaras

„Man atrodo, kad ši unikali galimybė greitai ir neskausmingai išspręsti [šią problemą] buvo per pirmuosius tris ar šešis karo mėnesius. Tai, kad šiandien įmanoma fiziškai „išvalyti“ prorusiškų žmonių, tai yra šiek tiek sudėtingiau, bet vėlgi: tik šiek tiek sudėtingiau“, – kovo 30 dieną interviu 24TV kanalui teigė M. Podoliakas.

Visas interviu trunka ilgiau nei valandą, o čia pateikiame tik su analizuojamomis citatomis susijusią ištrauką.

Ši citata yra susijusi su tuo, kad Ukraina siekia panaikinti Rusijos režimui palankią Ukrainos stačiatikių bažnyčią (UOC), kuriai vadovauja Pavlas Lebedas.

M. Podoliakas pabrėžė, kad UOC nenori dialogo ir nori išlikti Rusijos vidinės įtakos Ukrainos valstybingumui „elementu“. Anot jo, jie nori, kad Ukrainos valstybė nereguliuotų to, ką jie daro.

„Mes turime teisinę motyvaciją eiti šiuo keliu pakankamai sunkiai. Ir Ukrainoje turėtų būti viena kanoninė ukrainiečių bažnyčia“, – teigė M. Podoliakas.

Ukrainos tyrėjai atliko kratą stačiatikių bažnyčios lyderio P. Lebedo namuose Kijeve, kaltinamo pateisinus Rusijos ginkluotą agresiją prieš Ukrainą.

Metropolitas P. Lebedas vadovo Kijevo-Pečersko Lavrai – svarbiausiam Ukrainos vienuolynui. Jo Ukrainos stačiatikių bažnyčios (UOC) skyrius anksčiau buvo ištikimas Maskvos dvasininkams.

Kijevo prokurorai teigia, kad jis įtariamas tautinės ir religinės neapykantos kurstymu. „Jis taip pat padarė pareiškimus, kurie pateisino arba neigė valstybės agresorės veiksmus“, – teigė Ukrainos žvalgyba.

Kalbėdamas apie rusų okupaciją Chersone pernai – prieš Ukrainos pajėgoms atkovojant miestą – jis sako, kad „jau visur yra Rusijos vėliavos ir žmonės laimingi“.

Pastaraisiais metais daug maldininkų prisijungė prie nepriklausomos Ukrainos stačiatikių bažnyčios. Iki šių metų kovo 26 d. daugiau nei 1 236 religinės bendruomenės ir vienuolynai paskelbė apie perėjimą iš Ukrainos stačiatikių bažnyčios (Maskvos patriarchato) prie Ukrainos stačiatikių bažnyčios. Kijevo tarptautinio sociologijos instituto tyrimo duomenimis, tik 4 procentai tikinčiųjų ortodoksų dabar tapatinasi su Maskvos patriarchatu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)