Teiginiai


Interneto svetainėje adresu delfiportalas.com pateikiamas straipsnis, kuriame V. Siegel ir L. Suodaitis esą dalinasi savo praturtėjimo paslaptimi ir ragina investuoti į platformoje „Oil Profit“.

Verdiktas


Tai – fiktyvi interneto svetainė, sukurta imituojant „Delfi“ portalą, siekiant apgauti skaitytojus. Joje pateikiamas straipsnis apie sėkmingas V. Siegel ir L. Suodaičio investicijas iš tikrųjų niekada nebuvo publikuotas portale „Delfi“. Daug požymių rodo, kad reklamuojama „Oil Profit“ platforma yra investicinių sukčių įrankis, kuriuo siekiama išvilioti žmonių pinigus.

Melo detektoriaus komentaras


„Delfi“ sulaukė skaitytojo laiško, kuriame piktinamasi, kad portalas dalinasi nuorodomis į sukčiavimo svetaines, siekiančias išvilioti iš patiklių žmonių pinigus. Laiške pateiktos ir skundą pagrindžiančios nuorodos, tačiau jos veda ne į tikrąjį portalą, o į sukčių sukurtą fiktyvią „Delfi“ imituojančią interneto svetainę.

Kad tai nėra nuoroda į tikrąjį „Delfi“ portalą matyti iš URL adreso. Fiktyvios sukčių svetainės URL adresas – delfiportalas.com. Tuo tarpu tikrasis portalo „Delfi“ URL adresas yra www.delfi.lt.

Atidarius laiške pateiktą nuorodą, kuri, kaip jau paaiškinome, neveda į tikrą portalo „Delfi“ straipsnį, matome tekstą antrašte „Tyla nutraukta: išaiškėjo kas vyko V. Siegel ir L. Suodaičio namuose bei viso to priežastis. Visa tai Jus šokiruos, o kai kuriuos žmones, kaip teigia Suodaičių advokatai, net padarys turtingais.“ Jau pati antraštė gali sukelti abejonių, ar tai – tikras straipsnis. Visų pirma, žodis „Jus“ joje rašomas iš didžiosios raidės, tačiau nors parodant pagarbą toks stilistinis didžiųjų raidžių vartojimas galimas, jis paprastai būdingas laiškuose, sveikinimuose, kvietimuose, prašymuose, o ne naujienų portalo turiniui. Kitas požymis, išduodantis apgavystę – taškas, padėtas po antrašte. „Delfi“ portalo straipsniuose taškai po antraštėmis nededami.

Kitos grafinės detalės atvertus tekstą taip pat išduoda sukčius – straipsnyje neveikia navigaciniai mygtukai, o temų skiltys neatitinka tikrojo portalo „Delfi“ išdėstymo.

Kairėje – sukčių sukurta interneto svetainė; dešinėje – tikrojo portale DELFI nuotrauka

Atlikus paiešką internete nesunku išsiaiškinti, kad straipsnis tokia ar panašia antrašte niekada nebuvo patalpintas portale „Delfi“. Vienintelis rezultatas, atitinkantis šią antraštę „Google“ paieškos variklyje, veda į kitą analogišką fiktyvią sukčiavimo svetainę influenceriai.com. Ji taip pat bando imituoti portalą „Delfi“.

Sukčių sukurtame straipsnyje V. Siegel ir L. Suodaitis neva išduoda savo sėkmingo investavimo paslaptį. Poros namuose esą įsiplieskė konfliktas po to, kai jie nepasidalino susikrautų turtų, kuriuos esą pavyko gauti pasinaudojus „OIL PROFIT“ platforma. Čia svarbu pažymėti, kad nei V. Siegel, nei L. Suodaitis viešai niekada nėra kalbėję apie panašią platformą. „Melo detektorius“ susisiekė su V. Siegel su užklausa, ar ji yra girdėjusi apie panašų įrankį ir ar yra jį naudojusi. Gavus atsakymą ši publikacija bus papildyta.

Ar „Oil Profit“ yra sukčių svetainė?

Įvairiose interneto svetainėse, kuriose rašoma apie technologijas, verslą ar investicijas į kriptovaliutas, nurodoma, kad „Oil Profit“ yra automatinis investavimo botas, darantis spėjimus apie investicijų galimą sėkmę ir investuojantis tam tikrą sumą, kurią pasirenka vartotojas. Platformoje galima investuoti tik bitkoinais. Vis dėlto, net ir keli straipsniai, kuriuose pateikiama informacija apie platformos veikimo principus, neįrodo, kad tai – patikima interneto svetainė. Neretai investiciniai sukčiai tokiuose portaluose įsigyja reklaminius straipsnius, kad sukurtų įspūdį, jog platforma yra tikra, patikima ir vartotojams atneš pelno.

Kad šia svetaine nevertėtų pasikliauti rodo ir ją išbandžiusių ar pasiūlymu susigundžiusių vartotojų komentarai „Trustpilot“ svetainėje. Čia „Oil Profit“ reitingas siekia tik 1,5 ir net 79 proc. visų vartotojų šią platformą įvertino vienetui.

Paskutiniame komentare rašoma: „Venkite vengite vengite vengite vengite vengite!!!! Kai jei gaus jūsų telefono numerį, pasiruoškite sulaukti daugiau nei 20 skambučių per dieną. Labai nemandagūs žmonės kitame laido gale, minimaliai suprantantys anglų kalbą, bandantys įtikinti, kad jie yra legali įmonė, bet taip nėra.“

Kiti komentatoriai minėjo, kad platforma naudoja fiktyvius naujienų portalų straipsnius, siekia išvilioti vartotojų duomenis, kartą pervedus pinigų nuolat skambinėja reikalaudami investuoti daugiau. Beveik visi komentatoriai nurodė, kad platforma sukurta sukčių tik tam, kad išviliotų pinigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją