Teiginiai

Dabar svarstoma galimybė COVID-19 skiepyti geriamuoju būdu, naudojant karvės piene esančią mRNR (ČIA). Tyrimas patvirtina, kad sukurta geriamoji mRNR „vakcina“, gaminama karvės piene (ČIA).

Verdiktas

Nors Kinijos mokslininkai ir atliko tyrimą, kaip esą galima sukurti mRNR vakciną, pasinaudojant pienu, tačiau šis tyrimas dar net nėra recenzuotas. Todėl dar tikrai nėra svarstoma šiuo būdų skiepyti žmones. Vakcinas, kurios naudojamos žmonėms, turi prižinti atitinkamos institucijos, o tai užtrunka daugybę metų.

Melo detektoriaus komentaras

Kinijos mokslininkas Quan Zhang ir jo kolegos atliko mokslinį tyrimą „Geriama vakcina nuo SARS-CoV-2 UBR mRNR iš galvijų pieno gautų egzosomų sukelia neutralizuojantį antikūnų atsaką in vivo“.

Tačiau pabrėžtina, kad šis publikuotas tyrimas dar yra ankstyvos stadijos, jis dar nebuvo recenzuotas, o tai reiškia, kad jo neįvertino nepriklausomi mokslininkai, kurie patvirtintų ar paneigtų tyrimo medžiagą.

Savo tyrimo išvadose mokslininkai teigė, jog pristato geriamąją mRNR vakciną, pagrįstą iš galvijų pieno gautomis egzosomomis (pieno egzosomis), kuri koduoja SARS-CoV-2 receptorių su
Q. Zhang ir kolegos esą įrodė, kad sutrumpintą 675 bazinių porų mRNA kodą galima įkelti į fosfolipidų paketus, vadinamus egzosomomis, gautomis iš pieno. Jais papildyti tą patį pieną ir juo maitinti peles.

Beje, pelėms pienas buvo suleistas į dvylikapirštę žarną, o vėliau nustatyta, kad joms susidarė antikūnai prieš SARS-CoV-2 virusą.

„Šie rezultatai parodė, kad iš galvijų pieno gauta egzosomų mRNR vakcina gali būti nauja SARS-CoV-2 infekcijos prevencijos strategija. Tuo tarpu ji taip pat gali veikti kaip nauja geriamojo mRNR tiekimo sistema Netrukus ateis, kad mRNR tiekimo sistema, pagrįsta iš pieno gautomis egzosomomis, artimiausioje ateityje taps mRNR terapijos plėtros platforma“, – savo išvadose teigė mokslininkai.

Tačiau tyrimo rezultatus paskelbusiuose straipsniuose gąsdinama, kad dabar jau sukurta geriamoji mRNR vakcina ir ja bus paskiepyti visi – net tie, kurie nenorėjo skiepytis. Esą užteks pusryčių dribsnius užpilti pienu, suvalgyti juos, ir jau būsi paskiepytas.

Tai yra melas, nes jokia vakcina ar vaistas, kol atitinkamos institucijos nesuteikia leidimo, negali būti gaminamas ir platinamas.
Šiuo metu nei JAV Maisto ir vaistų agentūrai (FDA), nei Europos vaistų agentūrai (EMA) nėra pateikta jokio prašymo pradėti tokios vakcinos vertinimo procedūras.

Už vakcinų naudojimo reguliavimą Jungtinėse Valstijose yra atsakingas JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) biologinių medžiagų vertinimo ir tyrimų centras (CBER). Jis nurodo, kad bendrieji vakcinos kūrimo etapai yra šie: tyrimai ir atradimai; koncepcijos įrodymas; vakcinos testavimas; gamybos procesas; vakcinos patvirtinimas; rekomendavimas naudoti vakciną; saugos stebėjimas po patvirtinimo.
Skaičiuojama, kad vakcinos kūrimas dažnai užtrunka 10–15 metų laboratorinių tyrimų. Prieš išbandydami vakciną su žmonėmis, mokslininkai tiria jos gebėjimą sukelti imuninį atsaką su mažais gyvūnais, pavyzdžiui, pelėmis. Šiame etape mokslininkai gali pakoreguoti vakciną, kad ji būtų veiksmingesnė.

Jei vakcina rodo pakankamai daug žadančių rezultatų, ji pereina prie klinikinių tyrimų, skirtų žmonėms atlikti. Klinikinio vystymosi etapas yra trijų fazių procesas, kuris gali apimti ketvirtą fazę, jei vakciną patvirtina FDA.

Prieš patvirtindama vakciną naudoti Jungtinėse Valstijose, įmonė FDA pateikia Biologinės licencijos paraišką (BLA), kuri apima ikiklinikinius ir klinikinius duomenis, išsamią informaciją apie gamybos procesą, informaciją apie gamyklą

Peržiūrėdama BLA, FDA atsižvelgia į klinikinių tyrimų duomenis, kad sužinotų, ar rezultatai rodo, kad vakcina yra saugi ir veiksminga. BLA taip pat pateikiama informacija apie receptą, ty informacija apie vakcinos naudojimą, dozavimą ir skyrimą – visa tai pagrįsta moksliniais duomenimis. Jei reikia, vaisto išrašymo informacija gali būti atnaujinta, kurią FDA peržiūrės. Iš čia FDA nusprendžia, ar patvirtinti vakciną naudoti.

Labai panašios vakcinų pripažinimo tinkamomis naudoti procedūros galioja ir Europoje.

Kitaip tariant, po vieno eksperimento laboratorijoje mokslininkai tikrai negali teigti, kad sukūrė naują vakciną, ją pradėti gaminti ir platinti.

Beje, daugelis žmonių buvo nustebinti, kaip greitai buvo sukurtos COVID-19 vakcinos. Nors pirmosios vakcinos buvo sukurtos, įvertintos ir leistos naudoti skubiai – per mažiau nei metus, tačiau tikrai bebuvo praleistas joks žingsnis siekiant užtikrinti jų saugumą ir veiksmingumą. Šios vakcinos buvo peržiūrimos ir išbandomos taip pat, kaip ir kitos vakcinos.

Mokslininkai daug metų, dar ilgai prieš prasidedant COVID-19 pandemijai, dirbo kurdami vakcinas nuo koronavirusų. Ankstesnių tyrimų metu įgytos žinios padėjo paspartinti vakcinų nuo COVID-19 kūrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją