Teiginiai

Remiantis pranešimais, Bideno režimas tyliai ir apgaulingai atnaujino savo biolaboratorijų programą Ukrainoje ir daugiausia dėmesio skiria visiškai slaptų naujų objektų statybai ir personalo mokymui, tvirtino Rusijos gynybos ministerija (ČIA).

Verdiktas

Tokie teiginiai yra melas, nes JAV Ukrainoje niekada nevykdė ir nevykdo biologinių laboratorijų programos, todėl ir negali jos atnaujinti.

Melo detektoriaus komentaras

Netrukus po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasario 24 d., jos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia pareiškė, kad slaptos Amerikos laboratorijos Ukrainoje užsiima biologiniu karu, nors įrodymų ir nepateikė. Tokius kaltinimus iškart paneigė JAV ir Ukraina.

Kovo mėnesį tarptautinės agentūros AP atliktas tyrimas parodė, kad nepagrįsti Rusijos teiginiai apie slaptas amerikiečių biologinio karo laboratorijas Ukrainoje įsitvirtino internete, įskaitant JAV, vienijančius COVID-19 sąmokslo teoretikus, QAnon šalininkus ir kai kuriuos buvusio prezidento Donaldo Trumpo šalininkus, nors nepriklausomi mokslininkai, Ukrainos lyderiai, Baltųjų rūmų bei Pentagono pareigūnai pateikė aibė prieštaravimų.

Tiesa ta, kad Ukraina turi biologinių laboratorijų tinklą, kuris gavo finansavimą ir paramą moksliniams tyrimams iš JAV, tačiau jos priklauso Ukrainai, kuri jas valdo, jos yra iniciatyvos, vadinamos Biologinės grėsmės mažinimo programa, dalis, kuria siekiama sumažinti mirtinų protrūkių tikimybę, nesvarbu, ar patogenas yra natūralūs arba žmogaus sukurtas. JAV pastangos sugriauti buvusios Sovietų Sąjungos masinio naikinimo ginklų programą prasidėjo praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje.

„Laboratorijos nėra slaptos. Jos nėra naudojami biologiniams ginklams. Visa tai yra dezinformacija“, – kovo mėnesį laiške „The Associated Press“ sakė Filipa Lentzos, Londono King's College vyresnysis mokslo ir tarptautinio saugumo dėstytojas.

JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price pernai gegužę pateikė pareiškimą spaudai apie Kremliaus įtarimus dėl cheminio ir biologinio ginklo laboratorijų Ukrainoje.

Anot N. Price, Kremlius tyčia skleidžia atvirą melą, kad JAV ir Ukraina Ukrainoje vykdo cheminio ir biologinio ginklo veiklą. „Kaip mes visą laiką sakėme, Rusija sugalvoja melagingus pretekstus, bandydama pateisinti savo siaubingus veiksmus Ukrainoje. Jungtinės Valstijos Ukrainoje neturi jokių cheminių ar biologinių laboratorijų, jos visiškai laikosi savo įsipareigojimų pagal Cheminio ginklo konvenciją ir Biologinio ginklo konvenciją, tokių ginklų niekur nekuria ir nevaldo. Būtent Rusija vykdo aktyvias cheminio ir biologinio ginklo programas ir pažeidžia Cheminio ginklo konvenciją bei Biologinio ginklo konvenciją“, - aiškino N. Price.

Kiek vėliau vėl buvo paskleista melaginga informacija, kad Pentagonas pripažino, jog Ukrainoje yra 46 JAV kariuomenės finansuojamos biolaboratorijos.

Tačiau tai buvo tik iškraipyta informacija, nes dokumente, kuriuo rėmėsi melagienų skleidėjai, nurodyta, kad Ukrainoje veikia 46 ukrainiečiams priklausančios ir eksploatuojamos laboratorijos, kurios gavo JAV paramą.

Pernai birželį JAV gynybos departamentas pateikė faktų lapą apie masinio naikinimo ginklų grėsmės mažinimo pastangas Ukrainoje, Rusijoje ir kitose buvusiose Sovietų Sąjungos šalyse.

Dokumente nurodoma, kad Ukraina neturi branduolinių, cheminių ar biologinių ginklų programų. 2022 metų kovo 11 ir 18 dienomis Jungtinių Tautų (JT) vyriausiasis įgaliotinis nusiginklavimo reikalams Izumi Nakamitsu taip pat pareiškė, kad JT nežino apie jokias biologinio ginklo programas Ukrainoje. Tuos komentarus 2022 m. gegužės 13 d. pakartojo JT vyriausiojo įgaliotinio pavaduotojas nusiginklavimo reikalams.

„Šiandien bendradarbiavimas Ukrainoje išlieka taikiomis pastangomis gerinti branduolinę ir radiologinę saugą ir saugumą, ligų priežiūrą, cheminę saugą ir saugumą bei pasirengimą reaguoti į epidemijas ir pandemijas, tokias kaip COVID-19“, – teigiama JAV gynybos departamento faktų lape.

Jame, beje, pabrėžiama, kad Ukraina tapo skaidrumo ir ginklų neplatinimo bei pasaulinių sveikatos saugumo normų propagavimo lydere.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją