Teiginiai


Italijoje pasirodė unikalus mėsainis iš svirplių miltų. Sausio 24 d. ES išdavė leidimą maisto įmonėms tiekti svirplių miltus, kaip duonos gaminių pagrindą.

Verdiktas


ES neišdavė leidimo svirplių miltelius naudoti kaip duonos gaminių pagrindą. Didžiausias leistinas svirplių miltelių kiekis duonos gaminiuose – tik 2 g / 100 g galutinio produkto. Tuo tarpu Italijoje pradėto gaminti sūrainio sudėtyje svirplių miltelių, kaip nurodoma ingredientų sąraše, yra tik 1,6 proc.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose pasirodė naujiena apie Italijoje pradėtą gaminti sūrainį iš svirplių miltelių kartu su trumpu vaizdo įrašu, kuriame pasakojama, kaip gaminamas naujas maisto produktas. Žinutėje taip pat nurodyta, jog nuo sausio 24 d. ES svirplių miltelius leido naudoti kaip duonos gaminių pagrindą. Šie pranešimai – nėra teisingi, o jais pasidalinusius vartotojus galėjo suklaidinti ir žaliojo sūrainio reklama.
Klaidinanti žinutė

Keliuose Italijos miestuose įsikūręs restoranų tinklas „Pane & Trita“ vasario mėnesį pradėjo gaminti neįprastos žalios spalvos sūrainius, pavadintus „Grillo Cheeseburger“ (liet. „Svirplių sūrainis“). Kaip skelbiama užkandinės interneto svetainėje, tai – pirmasis Italijoje sūrainis, pagamintas iš svirplių miltelių. Šalia šūkio taip pat pridėta nuoroda, kurią spustelėjus galima pamatyti visą naujo produkto ingredientų sąrašą. Jame nurodoma:

„Svirplių mėsainis, kuriame gausu baltymų, mažai riebalų ir angliavandenių, yra 100 % itališkas produktas, paruoštas iš rinktinių ingredientų ir kokybiškų žaliavų: cannellini pupelių, garuose virtų bulvių, džiūvėsėlių, vandens, saulėgrąžų aliejaus, mielių, druskos, miežių salyklo ekstrakto, naminių svirplių miltų (1,6 %) ir druskos.

Akivaizdu, kad skambiu šūkiu siekta sudominti potencialius pirkėjus, nes pažvelgus į sūrainio sudėtį matyti, jog svirplių milteliai sudaro tik labai nedidelę jo dalį – vos 1,6 proc., todėl netikslu teigti, jog sūrainis pagamintas iš svirplių miltelių.

Netiksli reklama galėjo suklaidinti socialinių tinklų vartotojus, kurie paskubėjo tvirtinti, jog ES uždegė žalią šviesą svirplių miltelius naudoti kaip duonos gaminių pagrindą.

Iš tiesų, nuo sausio 24 d. į ES šalis leista tiekti Acheta domesticus (naminio svirplio) iš dalies nuriebalintus miltelius kaip naują maisto produktą, tačiau reglamentu nustatytos aiškios normos, kokią dalį skirtingų produktų gali sudaryti šie milteliai. Visas produktų, į kurių sudėtį galės įeiti šis naujas produktas, kategorijas ir leistinus miltelių kiekius galima rasti ČIA.

Daugiagrūdės duonos ir bandelių, krekerių ir duonos lazdelių sudėtyje galės būti iki 2 g svirplių miltelių 100 g produktų, sausuose tešlos gaminiuose – tik 0,25 g / 100 g produkto, o sausuose įdarytuose tešlos gaminiuose – iki 3 g / 100 g galutinio produkto. Taigi, tešlos ir duonos gaminiuose svirplių miltelių kiekis negalės viršyti 3 proc. galutinio gaminio svorio.

Didžiausią kiekį svirplių miltelių, 5 g / 100 g produkto, leista naudoti gaminant mėsos analogus ir užkandžius, išskyrus traškučius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją