Papildymas 04.25: pakeista teksto antraštė ir pašalinta citata iš melagingos publikacijos.

Teiginiai


Vilniuje šarvojimo metu apšlapintas (kalba pataisyta – RED.) Markas Zingeris. Sulaikytas antisemitas, policija pradėjo tyrimą ČIA.

Verdiktas


Teiginiai apie tai, kad per šermenis buvo išniekintas velionis M. Zingeris, yra melas. Toks incidentas yra išgalvotas, nes jis niekada neįvyko.

Melo detektoriaus komentaras


Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus balandžio 20 dieną pranešė, kad mirė Lietuvos rašytojas, daugelio knygų apie Lietuvos žydų gyvenimą autorius, ilgametis Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorius Markas Zingeris.

Sykiu paskelbta informacija, kad atsisveikinimas su velioniu vyks balandžio 21 d., Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje, Naugarduko g. 10, nuo 12 iki 18 val., o į Vilniaus Sudervės žydų kapines M. Zingeris bus išlydėtas balandžio 21 d., 18:30 val.

Balandžio 21 dieną prorusiško aktyvisto valdomame portale ldiena.lt ir jo kopijoje 20min.lt pasirodė informacija, kad per šermenis velionis M. Zingeris buvo apšlapintas, o policija dėl šio įvykio pradėjo tyrimą. Straipsnyje net cituojama „policijos atstovė Julija Smakarakarovskaja“.

Šioje publikacijoje išgalvotas ne tik įvykis, apie kurį paskelbta, bet ir iškraipyta policijos atstovės pavardė. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja yra Julija Samorokovskaja. Ji „Melo detektoriui“ patvirtino, kad šiuo metu atostogauja, penktadienį, balandžio 21 dieną, buvo Italijoje ir jokiems žurnalistams interviu nedavė ir ypač apie neva sulaikytą antisemitą, išniekinusį M. Zingerio kūną.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio pareigūnai „Melo detektoriui“ oficialiai patvirtino, kad apie tokį įvykį informacijos neturi, registruotų įvykių nėra.
Per M. Zingerio šermenis su juo atsisveikinti atėjo gausybė artimųjų ir gerbėjų. Velionio karstas buvo uždengtas, tik trečdalis jo, ties galva, kurį laiką buvo atviras.

Portalą ldiena.lt ir jo kopiją 20min.lt, kuriuose ir buvo paskleista ši melaginga informacija apie išniekintą mirusį žydų tautybės žmogų, valdo Laurynas Ragelskis – prorusiškas aktyvistas.

L. Ragelskis yra minėtas Valstybės saugumo departamento grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime kaip asmuo, kuris kuruoja antivakarietiškų ir prorusiškų straipsnių iš interneto platformą lietuvių kalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)