Teiginiai

Nuotraukose užfiksuota Ukrainai perduoto „Leopard 2A4“ nesėkmė.

Verdiktas

Tai nėra Ukrainai perduotas tankas. Fotografijose užfiksuotas pratybų metu Lenkijoje apgadintas „Leopard 2A4“ tankas. Mokymuose Ukrainos kariai buvo apmokomi kaip naudotis tokiais tankais mūšio lauke.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose ir Rusijai palankiuose portaluose prieš dvi dienas pradėtos viešinti smarkiai apgadinto tanko nuotraukos. Kai kurie jomis pasidalinę vartotojai tvirtina, kad tai – Ukrainai perduotas tankas „Leopard 2A4“.
Klaidinanti žinutė

Šių metų kovo mėnesio pradžioje Lenkija iš tiesų paskelbė perdavusi Ukrainai 10 iš 14 žadėtų „Leopard 2A4“ tankų, tačiau fotografijose įamžintas pažeistas tankas nėra vienas iš jų. Lenkijos žiniasklaida, remdamasi Lenkijos Ginkluotųjų pajėgų vado pulkininko leitenanto Marko Pawlako pareiškimu, pateikė daugiau detalių apie užfiksuotą įvykį.

Tankas buvo apgadintas balandžio 14 d. „Leopard“ mokymų centre, įsikūrusiame Šventošovo kaime, Lenkijoje, kur Ukrainos kariai treniravosi, kaip valdyti šiuos tankus. Susidūrus dviem tankams vienas iš jų smarkiai nukentėjo, kas ir buvo įamžinta nuotraukose, tačiau gedimas nereiškia, kad tankas bus nebetinkamas naudoti. Po įvykio mašina buvo nugabenta taisyti, kur galbūt taip pat bus modernizuota iki „Leopard 2PL“ standarto ir gražinta atgal į tarnybą. Susidūrus tankams nė vienas karys nenukentėjo.

Apgadinto „Leopard 2A4“ nuotraukos patraukė ir į pensiją išėjusio Jungtinių Amerikos Valstijų karininko Marko Hertlingo dėmesį, kuris savo „Twitter“ paskyroje pakomentavo, kad, nors tankų incidentų pratybų metai pasitaiko ne taip jau ir retai, bet šį kartą iš fotografijų matyti, kad dėl tokio rezultato kalta buvo jį valdžiusi komanda, o ne pati mašina (ČIA).

Įvykį aprašęs didžiausias Lenkijos specializuotas portalas, kuriame pateikiama informacija apie ginklų pramonę, ginkluotąsias pajėgas ir geopolitiką, „Defence24“, įspėjo, kad šios nuotraukos neturėjo patekti į socialinius tinklus, bet kadangi buvo nutekintos, Rusijos propagandistai nepraleis progos jų išnaudoti savo reikmėms (ČIA). Šis spėjimas buvo teisingas, kadangi nuotraukos sparčiai pasklido Rusijai palankiuose portaluose tyčiojantis iš apgadinto tanko ir siunčiant manipuliatyvias žinutes apie tai, kad esą šie tankai yra nepatvarūs ar juos valdantys kariai nekompetetingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją