Teiginiai

Gyvenamasis namas Marselyje sprogo dėl jame įrengto išmaniojo dujų skaitiklio, o lietuviai taip pat turėtų nerimauti, nes panašūs skaitikliai diegiami ir jų namuose.

Verdiktas

Oficiali tiriama sprogimo Marselyje priežasties versija yra dujų nuotėkis, kurį galėjo sukelti netvarkinga dujų tiekimo įranga, o ne išmanusis dujų skaitiklis. Ne viename straipsnyje prancūzų žiniasklaida minėjo, kad išmanusis skaitiklis, rastas sprogusiame name, pasitarnaus kaip įrankis, kuris suteiks daugiau duomenų apie suvartotus dujų kiekius likus kelioms valandoms iki sprogimo. Taip ketinama išsiaiškinti, ar nebuvo užfiksuota kokių nors anomalijų, pavyzdžiui, itin didelio suvartotų dujų kiekio.

Lietuvoje išmaniųjų dujų skaitiklių kol kas diegti neplanuojama, įrenginėjami tik išmanieji elektros skaitikliai. Nėra jokių įrodymų, kad tokie skaitikliai galėtų sukelti sprogimus ar gaisrus, tačiau yra versijų, kad netinkamas jų įdiegimas gali tapti gaisro priežastimi.

Melo detektoriaus komentaras

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Marselio mieste nugriaudėjo sprogimas sugriovęs gyvenamąjį namą. Vietos pareigūnų teigimu, iš apylinkės, kurioje įvyko tragedija, buvo evakuoti 179 žmonės, tačiau sprogusio namo gyventojai buvo palaidoti po griuvenomis. Tragedija, kaip pranešė Prancūzijos žiniasklaida, nusinešė bent 6 žmonių gyvybes.

Iš karto po įvykio socialiniuose tinkluose pasirodė spekuliacijų, kas galėjo sukelti sprogimą. „Facebook“ platformoje pasidalinta straipsnio prancūzų kalba ekrano nuotrauka, kurioje užfiksuotas išmanusis dujų skaitiklis „Gaspar“ – toks buvo rastas sprogimo vietoje. Žinutėje šalia nuotraukos nurodyta esą sprogimą sukėlė būtent šis prietaisas. „Marselyje sugriuvo 4 aukštų namas. Ne todėl, kad senas buvo, o todėl, kad sprogo dujų skaitliukas. O dujų skaitliukas ne šiaip sau buvo, bet tas naujas, išmanusis, kuris yra atitikmuo išmaniųjų elektros skaitliukų, dabar masiškai diegiamų visoje ES, taip pat ir Lietuvoje, ir kurie skaičiuoja elektrą „nuo lubų“, ir jau ne vienas yra savaimingai užsidegęs...“, – rašė žinutės autorė. Tačiau ši informacija – klaidinga.

Melaginga žinutė

Perskaitė tik straipsnio antraštę

Ekrano nuotraukoje, kuria pasidalino socialinių tinklų vartotojai, užfiksuotas portale laprovence.com patalpintas straipsnis. Jo antraštėje skelbiama: „Gaspar, išmanusis dujų skaitiklis, esantis tyrimo epicentre?“. Ekrano nuotraukoje matoma tik ši antraštė ir straipsnio autorės vardas, tačiau iš jos sudėtinga pasakyti apie ką yra straipsnis ar, juo labiau, kokia buvo sprogimo Marselyje priežastis.

Atlikus šio straipsnio paiešką internete matyti, kad nuotraukoje yra tik dalis antraštės, o visa jos versija skamba taip: „Sprogimas Tivolio gatvėje: „Gaspar, išmanusis dujų skaitiklis, esantis tyrimo epicentre?“ (ČIA). Tiesa, šiame straipsnyje išmanusis skaitiklis nėra kaltinamas sukėlęs sprogimą. Jau pirmoje pastraipoje nurodoma, kad tyrėjai įtaria, jog pastate sprogo dujos, o išmanusis dujų skaitiklis minimas kaip tyrimui naudingas radinys, galintis suteikti daugiau informacijos apie įvykio aplinkybes.

Straipsnyje taip pat užsimenama, kad „Gaspar“ skaitiklių įvedimas buvo pasitiktas gyventojų nuogąstavimais dėl skleidžiamos spinduliuotės ir asmeninių duomenų rinkimų, tiesa, pasipriešinimas buvo mažesnis nei įvedant „Linky“ – elektros išmanųjį skaitiklį. Straipsnyje taip pat cituojama Nacionalinės maisto, aplinkos ir profesinės sveikatos saugos agentūros Prancūzijoje apžvalga. Joje rašoma, kad „Gaspar“ skleidžiama spinduliuotė yra visiškai minimali ir pavojaus žmonėms nekelia.

Skaitiklis gali padėti rasti sprogimo priežastį

Prancūzijos žiniasklaidoje pasirodė ir daugiau straipsnių apie tarp griuvėsių rastą dujų skaitiklį. Pavyzdžiui, francetvinfo.fr publikuotame straipsnyje (ČIA) detaliai paaiškinama, kodėl „Gaspar“ skaitiklis sulaukė tiek dėmesio. Pirmiausia, todėl, kad jo veikimo principas labai panašus į jau anksčiau minėtą „Linky“ išmanųjį elektros skaitiklį, tik vietoje elektros suvartojimo matavimo jis siunčia duomenis apie vartojamas dujas. Skirtingai nuo senųjų skaitiklių, kurie teikdavo duomenis apie dujų suvartojimą du kartus per parą, „Gaspar“ tai daro realiuoju laiku.

Šiuo metu skaitiklio duomenys perduoti tyrėjams ir gali reikšmingai pasitarnauti tyrimui nustatant tikrąją sprogimo priežastį. Tyrėjai aiškinsis, ar likus 24 valandoms iki sprogimo skaitiklis neužfiksavo jokių dujų suvartojimo anomalijų, o kadangi tiekimas fiksuojamas realiuoju laiku, prietaisas galės suteikti išsamius duomenis.

Šiuo metu oficiali tiriama sprogimo priežasties versija yra dujų nuotėkis ir galimai netvarkinga įranga – blogai uždaryti vožtuvai ar dujų reguliavimo rankenėlės, akyta įranga (ČIA).

Lietuvoje išmaniųjų dujų skaitiklių neketinama rengti

Socialinių tinklų vartotojai taip pat susirūpino, kad panaši įranga intensyviai diegiama ir Lietuvoje, o tai esą gali kelti įvairių rizikų. Pirmiausia, kaip išaiškinta aukščiau, Marselyje sprogusiame name rastas išmanusis dujų skaitiklis nėra kaltinamas dėl šios tragedijos. Šiuo metu tyrėjai aiškinasi, ar sprogimo negalėjo sukelti dujų nuotėkis ir netvarkinga dujų tiekimo įranga, o skaitiklis laikomas įrankiu, padėsiančiu paneigti arba patvirtinti šią hipotezę.

Be to, Lietuvoje išmaniųjų dujų skaitiklių šiuo metu diegti neketinama. Dar 2020 m. interneto svetainėje ismaniejiskaitikliai.lt publikuotame pranešime nurodyta, kad bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ atliko kaštų ir naudos analizę ir išsiaiškino, kad išmanieji dujų skaitikliai Lietuvoje nesukurtų pakankamo atsiperkamumo, todėl į juos kol kas neketinama investuoti. Tame pačiame pranešime nurodyta, kad visas investicijas ketinama nukreipti į išmaniųjų elektros skaitiklių diegimą (ČIA).

Šiuo metu Lietuvoje vyksta pirmasis išmaniųjų elektros skaitiklių diegimo etapas, kurio metu iki 2026 m. ketinama įdiegti tokius prietaisus namų ūkiuose, kurie suvartoja daugiau nei 1000 kWh elektros per metus.

Svarbu tai, kad šie skaitikliai neturi neigiamo poveikio žmonių sveikatai. Saugus jų naudojimas reglamentuotas matavimo priemonių ir radijo įrenginių direktyvose, be to, šiuos prietaisus Europos Sąjungoje leidžiame platinti tik tada, jei jie pažymėti CE ženklu, reiškiančiu, kad produktas atitinka saugos, sveikatos ir aplinkos apsaugos reikalavimus.

Tiesa, pasaulyje diegiant išmaniuosius elektros skaitiklius pasitaiko užregistruotų atvejų, kai skaitikliai įtarinėjami sukėlę gaisrus namuose, kuriuose buvo įmontuoti. „BBC“ 2017 m. atliko tyrimą (ČIA), siekdami išsiaiškinti, kas iš tiesų galėtų būti kaltas dėl šių gaisrų ir ar saugu naudoti išmaniuosius skaitiklius ir pateikė išvadą, kad nors patys skaitikliai yra saugūs, labai svarbu užtikrinti, kad jie būtų tinkamai sumontuoti, nes blogai įrengtas skaitiklis gali sukelti nepageidaujamų rizikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją