Teiginiai

„Lenkija priėmė sprendimą atkurti Žečpospolitą nauja forma ir taip atsiimti savo istorines žemes (Vakarų Ukrainą)“, tai buvo nuspręsta „Sausio 11 įvykusiame antrajame Liublino trikampio (Lenkija, Lietuva, Ukraina) valstybių vadovų susitikime“ (ČIA).

Verdiktas

Melas. Sausio 11 d. įvykusiame „Liublino trikampio“ iniciatyvos šalių vadovų susitikime buvo akcentuota pagarba ir parama karo niokojamai Ukrainai ir duotas pažadas remti Ukrainos nepriklausomybę, suverenumą ir teritorinį vientisumą, kuris tarptautiniu mastu buvo pripažintas 1991 m. bei teikti visokeriopą pagalbą šiai šaliai. Nė viename susitarimo, kurį pasirašė Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos lyderiai, punkte nebuvo minimos Lenkijos pretenzijos į Ukrainos teritoriją. Teiginiai apie tokių pretenzijų egzistavimą socialiniuose tinkluose ir Rusijai palankioje žiniasklaidoje skleidžiami nuo karo Ukrainoje pradžios ir atitinka Kremliaus propagandos liniją.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai pasidalino žinia apie Lenkijos ketinimus užimti Vakarų Ukrainą. Kaip teigiama vienoje žinutėje, kuria pasidalino „Gustuko picerijos“ Facebook paskyra, „Lenkija priėmė sprendimą atkurti Žečpospolitą nauja forma ir taip atsiimti savo istorines žemes (Vakarų Ukrainą)“, o tai buvo nuspręsta „Sausio 11 įvykusiame antrajame Liublino trikampio (Lenkija, Lietuva, Ukraina) valstybių vadovų susitikime“. Pasak žinutės autorių, Lenkija įves savo kariuomenę į Vakarų Ukrainą prisidengdama bendra sienos apsauga ir taip atsiims savo istorines žemes, o Ukraina mainais gaus nenutrūkstamą paramą ginklais.
Klaidinanti žinutė

„Melo detektorius“ pasidomėjo, kas iš tiesų buvo nutarta sausio 11 d. vykusiame Liublino trikampio valstybių vadovų susitikime ir nerado jokios panašios tezės apie ketinimą pažeisti Ukrainos teritorinį vientisumą. Be to, panašūs teiginiai apie tai, kad Lenkija esą ketina prisijungti dalį Ukrainos atitinka nuo pat karo Ukrainoje pradžios Kremliaus ruporų skleidžiamus naratyvus.

Kas yra „Liublino trikampio“ iniciatyva ir ką šalių vadovai nutarė sausio 11 d. susitikime?

„Liublino trikampio“ iniciatyva – tai trišalio Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos politinio, ekonominio ir socialinio bendradarbiavimo iniciatyva, pradėta 2020 m. liepos 28 d., kai šalių užsienio reikalų ministrai Liublino mieste pasirašė deklaraciją dėl tokio bendradarbiavimo formato sukūrimo.

Šių metų sausio 11 d. Lvivo mieste, Ukrainoje, įvyko antrasis aukščiausiojo lygio „Liublino trikampio“ vadovų susitikimas, kurio metu trijų šalių prezidentai pasirašė bendrą susitarimą, apibendrinantį susitikimo metu prieitas išvadas (ČIA).

Susitarimu griežtai pasmerkta Rusijos agresija Ukrainoje, atkreiptas dėmesys į Lenkijos ir Lietuvos suteiktą humanitarinę ir karinę pagalbą bei neatidėliotiną energetinę paramą nuo karo kenčiančiai Ukrainai ir pažadėta remti Ukrainos prigimtinę teisę į savigyną ir teisę pačiai pasirinkti savo saugumo priemones.
Susitarime pareiškiama, kad visos „Liublino trikampio“ iniciatyvos šalys remia Ukrainos nepriklausomybę, suverenumą ir teritorinį vientisumą „jos tarptautiniu mastu pripažintose 1991 m. sienose“, taigi, jame Lenkija nepareiškia jokių kėslų į savo istorines žemes, o, atvirkščiai, pareiškia pripažįstanti Ukrainos teritoriją tokią, kokia ji buvo iki rusams atplėšiant Krymą ir pasiekiant teritorines pergales po 2022 m. vasario 24 d.

Be šių pasižadėjimų Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos prezidentai taip pat nutarė remti Ukrainos integraciją į Europos Sąjungą ir NATO bei prisidėti prie šalies atstatymo ir stiprinimo karui pasibaigus. Nė viename susitarimo punkte nebuvo paminėti teiginiai panašūs į tuos, kuriais socialiniuose tinkluose dalinosi vartotojai.

Kas skleidžia gandus apie Lenkijos ketinimus atplėšti dalį Ukrainos?

Nepagrįsti teiginiai esą Lenkija gali turėti teritorinių pretenzijų Ukrainai rusiškoje propagandinėje žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose skleidžiami dar nuo karo pradžios. Pavyzdžiui, 2022 m. birželio mėnesį socialiniuose tinkluose ėmė plisti rusų tinklaraštininko Dmitryjaus Nikotino vaizdo įrašas, kuriame jis tvirtina, kad „Liublino trikampio“ iniciatyva siekiama pavergti Ukrainą ir prijungti ją prie Lenkijos. Šią melagieną išaiškino rusiškos DELFI „Melo detektoriaus“ versijos žurnalistai (ČIA).

Per metus nuo karo pradžios buvo paneigta ir daugiau klaidingų žinučių panašia tema, kuriose akcentuojama neva grobikiška Ukrainos atžvilgiu Lenkijos politika, pavyzdžiui, ČIA, ČIA ir ČIA. Visais paminėtais atvejais informacija buvo paskleista Rusijos žiniasklaidos arba Rusijai palankių tinklaraštininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)