Teiginiai

Protestuoti prieš transeksualus dabar gali būti pavojinga. Liepos pirmąją Vilniuje vyks transeksualų paradas.

Verdiktas

Našvilyje įvykusi tragedija neįrodo, kad translyčiai žmonės yra pavojingi. Policijos pareigūnai dar nepaskelbė, koks buvo šaulės motyvas surengti žudynes bei nesusiejo motyvo su jos lytine tapatybe.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose paviešinta žinutė, kuria bandoma įteigti, kad translyčiai asmenys yra pavojingi, o tai įrodo Našvilyje įvykusios šaudynės, bei užuomina apie translyčių eitynes Vilniuje yra klaidinga.

Melaginga žinutė

Visų pirma, Našvilyje įvykusi tragedija, kurios metu į krikščionišką mokyklą įsibrovė, kaip pranešė vietos policija, galimai translytė ginkluota A. Hale neatspindi visų translyčių žmonių pozicijos ir ketinimų, be to, jaunos moters poelgis nebūtinai buvo susijęs su jos lytine tapatybe, nes šaulės motyvas vis dar tiriamas.

Kol kas vietos pareigūnai paskelbė tik tiek, kad A. Hale kurį laiką buvo mokyklos, kurioje įvyko šaudynės, auklėtinė ir žiaurų planą greičiausiai brandino ilgai. Spėjama, kad motyvas galėjo būti susijęs su neapykanta mokyklai ir ilgai brandintu atstūmimo jausmu, tačiau tikslios išvados dar nebuvo paskelbtos.

Tai, kad A. Hale galėjo būti translytė nereiškia, kad translyčiai ar LGBT+ bendruomenės nariai yra labiau linkę daryti nusikaltimus. Nors statistikos, kurioje būtų lyginamas translyčių ir žmonių, priskiriančių save gimstant gautai lyčiai, polinkis daryti nusikaltimus, nepavyko aptikti, šiuo metu JAV kalėjimuose kali maždaug 5000 translyčių ir daugiau nei daugiau nei milijonas biologiniai lyčiai save priskiriančių kalinių. Skaičiuojama, kad JAV translyčiams save priskiria maždaug 1,6 mln. visų gyventojų, o apskritai Valstijose gyvena apie 331,9 mln. žmonių. Suskaičiavus, kiek apytiksliai kalinių tenka abiem grupėms būtų gautas labai panašus rezultatas, tačiau šiek tiek didesnis kalinių skaičius tektų biologiniai lyčiai save priskiriančių žmonių grupei. Be to, nors statistikos apie polinkį į nusikalstamumą mažai, aišku tai, kad translyčių bendruomenės nariai patiria keturis kartus didesnę riziką patys tapti žiaurių nusikaltimų aukomis (ČIA).

Netiesa ir socialiniuose tinkluose paskelbta informacija apie tai, kad Vilniuje liepos mėnesį vyks translyčių eitynės. Toks teiginys rodo, kad juo pasidalinęs asmuo negeba suvokti su lytiškumu ir lytine tapatybe susijusių sąvokų.

Vilniuje vasarą ketinama surengti jau tradicinėmis tapusias „Baltic Pride“ eitynes. Šiuo renginiu pažymima žmogaus teisių svarba ir galimybė būti savimi nepriklausomai nuo seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės, taigi, „Baltic Pride“ renginiuose švenčiamos ne tik visų homokseksualų, biseksualų ir transeksualų teisės, bet ir apskritai žmogaus teisė į savarankiškus pasirinkimus ir galimybę būti savimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją