Teiginiai


JAV prezidento reakcija į tragediją Našvilyje ir pirmieji pasakyti žodžiai atvykus į tragedijos vietą palaikyti vietinius ir žuvusių artimuosius buvo pokštas apie ledus.

Verdiktas


Netiesa, kad J. Bidenas juokavo apie ledus susitikęs su Našvilio šaudynių aukų artimaisiais ir vietos gyventojais. Pokštas buvo pasakytas praėjus kelioms valandoms po tragedijos visiškai su šaudynėmis nesusijusiame renginyje – susitikime su moterimis verslininkėmis. Vėliau to paties susitikimo metu J. Bidenas prabilo apie įvykusią tragediją, išreikšdamas užuojautą visiems jos paliestiems ir padėkodamas už pareigūnų darbą. Kol kas Našvilyje aukų atminimo ceremonijoje apsilankė tik pirmoji šalies ponia Dr. Jill Biden, tačiau prezidento vizitas mieste taip pat yra planuojamas.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose iš karto po įvykusios tragedijos Našvilyje pasipylė pagiežingos žinutės ne tik translyčių bendruomenei, kuriai, kaip manoma, galėjo priklausyti šaulė A. Hale, bet ir dėl esą nedovanotinos JAV prezidento J. Bideno reakcijos į tragediją, kai viešo pasirodymo metu jis puolė pokštauti apie ledus. Šie komentarai neaplenkė ir lietuviškų socialinių tinklų paskyrų.

Viena „Facebook“ vartotoja komentavo: „Baltųjų rūmų paciento reakcija į tragediją Nešvilyje. Pirmieji pasakyti žodžiai atvykus į tragedijos vietą palaikyti vietinius ir žuvusių artimuosius: ‚Mano vardas Joe Bidenas. Aš esu daktarės Biden vyras. Ir aš mėgstu Choco Chip ledus. Atėjau pas jus, nes išgirdau – pas jus tokie parduodami! Beje, pas mane viršuje šaldytuvas, pripildytas iki kraštų ledais. Manote, kad aš juokauju?““ (aut. past. – įrašo kalba netaisyta).

Klaidinanti žinutė

Tačiau, nors apytiksliai pateikta JAV prezidento citata yra teisinga, aplinkybės, kuriomis jis pasakė šiuos žodžius yra visiškai kitokios.

Pokštą apie ledus J. Bidenas, kaip rodo Baltųjų rūmų pateikta transkripcija, pasakė kovo 27 d. SBA moterų verslo aukščiausiojo lygio susitikime. Susitikimas su verslininkėmis moterimis nebuvo susijęs su Našvilio tragedija. Tai nebuvo nei šaudynių aukų lankymas nei vieša spaudos konferencija, susijusi su tragedija (susitikimo įrašas ČIA, o transkripcija ČIA).

JAV prezidentas moterų verslininkų susitikime sakė kalbą praėjus vos kelioms valandoms po Našvilio tragedijos ir tai buvo pirmas jo pasirodymas viešumoje tragedijai įvykus. Tuo metu vis dar intensyviai vyko policijos tyrimas.

Vis dėlto, praėjus kelioms minutėms nuo kalbos pradžios J. Bidenas, vis dėlto, prakalbo apie šaudynes Našvilyje, pagirdamas greitai reagavusių pareigūnų darbą ir išreikšdamas užuojautą nukentėjusioms šeimoms.

„Prieš pradėdamas kalbėti ir dėl to, kad skyriau šiek tiek laiko vaikams, noriu labai trumpai pakalbėti apie šaudymą mokykloje Našvilyje, Tenesio valstijoje. Žinote, atrodo, kad Benas ir aš tai darome visą savo karjerą. Ir tai tiesiog... tai yra blogai. Žinote, vis dar renkame faktus apie tai, kas ir kodėl įvyko. Ir tikrai žinome, kad kol kas yra daug žmonių, kurie neišgyveno, įskaitant vaikus. Ir tai skaudina širdį. Didžiausias šeimos košmaras. Noriu pagirti policiją, kuri neįtikėtinai greitai - per kelias minutes - sureagavo ir nutraukė pavojų.“, – komentavo J. Bidenas.

Antradienį žiniasklaidai J. Bidenas patvirtino, kad Baltieji rūmai planuoja, kada prezidentas galėtų aplankyti Našvilį ir kokie vizitai šioje situacijoje būtų naudingiausi. Tuo tarpu pirmoji ponia Dr. J. Biden jau trečiadienį nuvyko į Našvilį ir apsilankė šaudynių aukoms atminti skirtame budėjime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją