Teiginiai


Nuo kovo 1 dienos Vienoje uždrausta dėvėti kaukes. Dabar tie, kurie vis dar nori savanoriškai apsisaugoti su kauke, gali sulaukti 150 eurų baudos.

Verdiktas


Apsauginę veido kaukę dėvintys žmonės Austrijos viešajame transporte nebus baudžiami, jeigu šis veido dangalas dėvimas siekiant apsisaugoti nuo infekcinių ligų arba apsaugoti kitus, kilus oro taršos pavojui ar kitoms su oru susijusioms rizikoms bei norint apsaugoti veidą nuo šalčio nepaisant galiojančio įstatymo draudžiančio dengti veidą.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai „Facebook“ grupėje „Tikri žmonės“ pasidalino informacija apie Vienoje pasibaigusį reikalavimą dėvėti apsaugines veido kaukes. Be to, žinutėje nurodoma, kad dabar už tokios kaukės dėvėjimą viešajame transporte netgi gali grėsti bauda, nes šalyje nuo 2017 m. galioja įstatymas, nukreiptas prieš veido dengimąsi.

Iš dalies klaidinga žinutė

Tai – tik iš dalies teisinga informacija. nors tiesa, kad nuo šių metų kovo 1 d. Austrijoje stabdomas reikalavimas dėvėti apsaugines veido kaukes, kuris buvo įvestas siekiant efektyviai kovoti su COVID-19 pandemija, už tokios kaukės dėvėjimą, jei ji dėvima dėl sveikatos rizikų, piniginės paploninti nereikės.

Nuo 2017 m. spalio 1 d. Austrijoje iš tiesų galioja įstatymas, draudžiantis slėpti veidą viešajame transporte ir viešosios paskirties pastatuose. Veido dengimas viešoje vietoje užtraukia administracinę atsakomybę ir baudą iki 150 eurų. Tačiau galioja tam tikros išimtys, kokiais atvejais veido dangalų nešiojimas nėra baudžiamas. Tarp tokių išimčių patenka apsauginių medicininių kaukių dėvėjimas tuo atveju, jeigu norima apsisaugoti nuo infekcinių ligų arba apsaugoti kitus, kilus oro taršos pavojui ar kitoms su oru susijusioms rizikoms bei norint apsaugoti veidą nuo šalčio (ČIA).

Šiam įstatymui galioja ir daugiau išimčių, pavyzdžiui, veido dangalus galima dėvėti švenčių metu kaip pramoginį atributą, taip pat tuo atveju, jeigu toks dangalas privalomas dėl darbo saugos ar higienos reikalavimų laikymosi. Nuo šios taisyklės atleidžiami ir sportininkai, praktikuojantys sporto šakas, kurių saugiam atlikimui toks dangalas reikalingas.

Sustabdęs žmogų, dėvintį veido dangalą, policijos pareigūnas kiekvieną atvejį turi įvertinti ir nuspręsti, ar tokiam žmogui skirti baudą ar ne.

Neoficialiai įstatymas vadinamas anti-burkų įstatymu, kuriuo daugiausia siekiama uždrausti musulmonėms moterims dėvėti visą kūną bei veidą dengiančias burkas, tačiau įstatymo, nurodančio nedengti veido, privalo laikytis visi, gyvenantys ar viešintys Austrijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją