Teiginiai

Serbai savo meilę rusams parodė nutiesdami nuo tilto didžiulę Rusijos vėliavą.

Verdiktas

Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas Bosnijos ir Hercegovinos teritorijoje, Serbų Respublikoje. Serbų Respublika nuo 1995 m. yra šios šalies politinis darinys. Ant tilto per Drinos upę Višegrado mieste futbolo sirgaliai nuleido didžiulę Serbų Respublikos vėliavą, taip pažymėdami Serbų Respublikos įkūrimo 1992 m. sausio 9 d. datą. Ši šventė Bosnijoje ir Hercegovinoje laikoma prieštaraujančia konstitucijai.

Melo detektoriaus komentaras

Socialinių tinklų vartotojus sudominusiame 16 s trukmės vaizdo įraše, kuriame rodoma, kaip nuo tilto nuleidžiama didžiulė trispalvė vėliava, o šią ceremoniją palydi tų pačių spalvų dūmų kamuoliai, vaizduoja visai ką kita, nei teigia įrašu pasidalinusieji. Jų teigimu, ši vėliavos pagerbimo ceremonija vyko Serbijoje, tokiu būdu serbams išreiškiant palaikymą Rusijai, tačiau „Melo detektorius“ išsiaiškino, kad įraše matoma visai ne Rusijos vėliava, o įrašas nufilmuotas ne Serbijoje.

Klaidinanti žinutė

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką pavyko aptikti daugiau informacijos apie tai, kokiame kontekste buvo paviešintas analizuojamas vaizdo įrašas. Siužetas buvo nufilmuotas 2023 m. sausio 9 d. Višegrado mieste, esančio Bosnijoje ir Hercegovinoje, Serbų Respublikos teritorijoje. Bosniją ir Hercegoviną sudaro du politiniai dariniai – Bosnijos ir Hercegovinos federacija ir Serbų Respublika.

„Melo detektorius“ jau rašė (ČIA) apie tai, kad Serbų Respublikos vėliavos spalvos primena Rusijos Federacijos vėliavos spalvas, todėl šios teritorijos simboliai neretai sumaišomi, tačiau vėliavas skiria spalvų išsidėstymas ir tikslūs spalvų kodai. Rusijos Federacijos vėliavoje spalvų tvarka nuo viršaus eina taip – balta, mėlyna, raudona, tuo tarpu Serbų Respublikos vėliavoje viršuje yra raudona, o po jos – mėlyna ir balta spalvos. Be to, šiose vėliavose skiriasi mėlynos ir raudono spalvų kodai. Serbų Respublikos vėliavoje panaudotos mėlynos spalvos kodas pagal RGB spalvų modelį yra 60/76/204, o Rusijos Federacijos vėliavoje – 0–50–160. Tuo tarpu raudonos spalvos RGB kodas Serbų Respublikos vėliavoje yra 237/28/36, o Rusijos Federacijos - 218–41–28.

Socialiniuose tinkluose išplatintas vaizdo įrašas buvo nufilmuotas minint sausio 9 d. tai – svarbiausia Serbų Respublikos šventė, žyminti 1992 m. sausio 9 d. paskelbtą Serbų Respublikos sukūrimą, tačiau Bosnijos ir Hercegovinos teismas 2015 m. pripažino, kad ši šventė prieštarauja šalies konstitucijai. Kontraversiškas ne tik faktas, kad ant tilto Višegrado mieste buvo minima antikonstitucinė šventė, bet ir tai, kokia vieta šiam veiksmui pasirinkta.

Vėliavos nuleidimo nuo tilto ceremoniją surengė Serbijos futbolo klubo „Crvena Zvezda“ sirgaliai iškilmėms pasirinkę kruvinų Višegrado žudynių vietą. 1992 m. ant to paties tilto virš Drinos upės Serbijos policija ir kariuomenė žudė bosnių vyrus, moteris ir vaikus, o jų kūnus sumesdavo į upę. Etninio valymo metu Višegrado teritorijoje buvo nužudyta maždaug 3000 bosnių, tarp kurių – 600 moterų ir 119 vaikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją