Teiginiai

Prezidentas Joe Bidenas paskelbė apie planus į šimtus milijonų amerikiečių viščiukų įskiepyti mRNA vakcinas (ČIA).

Verdiktas

Toks teiginys yra melas, nes nei J. Bidenas, nei jokia kita JAV institucija nepaskelbė apie planus nuo paukščių gripo skiepyti naminius sparnuočius. Be to, vakcina nuo paukščių gripo Amerikoje dar tik kuriama.

Melo detektoriaus komentaras

J. Bideno tariamas sprendimas masiškai skiepyti Amerikos vištas nuo paukščių gripo vadinamas pavojingu planu, nes esą bus naudojamos mRNR vakcinos, o melagienų skleidėjai jau anksčiau skelbė, kad tokios vakcinos per mėsą pateks ir į žmonių organizmą. Tačiau tai yra melas, apie kurį jau rašė „Melo detektorius“ (ČIA).

Milijardierius Bilas Gatesas investavo į bendrovę „BioNTech“, kuri sukūrė mRNR vakcinas nuo COVID-19 ligos. Tačiau verslininkas jau pardavė didžiąją dalį savo turėtų akcijų. Be to, JAV vakciną nuo paukščių gripo kuria ne „BioNTech“, o Viskonsino universiteto mokslininkai. Įprastai gyvūnų vakcinų patvirtinimo procesas gali užtrukti iki trejų metų.

Svarbiausia tai, kad J. Bidenas nepaskelbė jokio plano, kad Amerikoje naminiai paukščiai turi būti skiepijami nuo paukščių gripo. JAV žiniasklaida skelbia, kad J. Bideno administracija tik svarsto galimybę naudoti naminių paukščių vakcinas kaip vieną iš būdų kovoti su paukščių gripo epidemija, nusinešusia milijonus vištų gyvybių ir lėmusią tai, kad labai pabrango kiaušiniai.

„Yra daugybė galimybių, kurias Jungtinės Valstijos reguliariai svarsto, kai įvyksta koks nors protrūkis, galintis turėti įtakos Jungtinių Valstijų maisto tiekimo saugumui ir saugai. Šiuo metu mes orientuojamės į didelio poveikio biologinės saugos praktikos ir procedūrų skatinimą ir tobulinimą. Šios saugos procedūros apima pastangas užkirsti kelią paukščių gripo plitimui, naudojant geresnę darbuotojų dezinfekciją“, – teigiama kovo 6 dieną išplatintame Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovo pranešime.

Tiek Pasaulio sveikatos organizacija, tiek JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai paukščių gripo pavojaus žmonėms grėsmę vertina kaip labai mažą, o tai reiškia, kad žmonėms yra labai maža tikimybė užsikrėsti paukščiu gripu.

2022 metų pradžioje JAV prasidėjęs paukščių gripo protrūkis yra didžiausias šalies istorijoje ir jau paveikė daugiau nei 58 mln. ūkiuose auginamų paukščių 47 valstijose, taip pat laukinių paukščių.
Ekspertai taip pat nesutaria, ar būtų tikslinga naminius paukščius skiepyti nuo paukščių gripo, nes tai užtruktų ilgai, be to, gali pakenkti paukštienos eksportui.

Anot CNN, JAV ūkiniai gyvūnai, tarp jų ir paukščiai, jau yra skiepijami nuo kitų ligų. Pavyzdžiui, vištos reguliariai skiepijamos nuo raupų, infekcinis bronchito. Pasak Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento (USDA), paukščių gripas taip pat kada nors gali būti įtrauktas į ligų, nuo kurių skiepijama, sąrašą.

„Siekdama, kad kovojant su labai patogenišku paukščių gripu neliktų atvirų durų, USDA toliau tiria vakcinų galimybes, kurios gali apsaugoti naminius paukščius nuo šios nuolatinės grėsmės“, – CNN sakė atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją