Teiginiai


Portale „Delfi“ publikuotas straipsnis, kuriame pranešama, kad Seimas svarstys įstatymą, numatantį privalomą vyro išlaikymą, jei jis pragyveno su moterimi virš 10 metų (ČIA).

Verdiktas


Ekrano nuotrauka yra suklastota, visa joje pateikiama informacija yra klaidinga. Portale „Delfi“ niekada nebuvo pasirodęs straipsnis tokia antrašte, kuriame būtų pateikiama ši informacija

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai, pasidalinę neva portalo „Delfi“ ekrano nuotrauka, tikina, kad jame skelbiamos naujienos juos vis labiau stebina. Ekrano nuotraukoje pateikiamas neva 2021 m. gruodžio 26 d. žurnalistės Viktorijos Chockevičiūtės parašytas straipsnis, kuriame pranešama, kad Seimas svarstys įstatymą, numatantį privalomą vyro išlaikymą, jei jis pragyveno su moterimi virš 10 metų. Taip esą sumanyta po to, kai mokslininkai įrodė, jog moteris per šitiek laiko nepataisomai sužaloja vyro sveikatą.

Visa ekrano nuotraukoje pateikta informacija yra melaginga. Toks straipsnis niekada nebuvo publikuotas portale „Delfi“, o fotografija greičiausiai sumaketuota siekiant pajuokauti, tačiau nemaža dalis „Facebook“ vartotojų tokį atvaizdą įvertino kaip tikrą.

„Melo detektorius“ susisiekė su nuotraukoje matoma žurnaliste V. Chockevičiūte, kuri taip pat patvirtino, kad tokio straipsnio niekada nėra rašiusi, o melagingą nuotrauką internete ji jau buvo pastebėjusi prieš metus.

Suklastotam atvaizdui sukurti greičiausiai buvo pasitelktas tą pačią dieną – 2021 m. gruodžio 26 d. – publikuotas straipsnis, kuriame kalbama apie sunkumus valdant infliaciją ir kainų Lietuvoje kilimą (ČIA). Straipsnio turinys buvo paremtas „Delfi TV“ laidos „Piniginiai reikalai“, kuriame verslo aktualijų žurnalistė V. Chockevičiūtė kalbino SEB banko ekonomistą Tadą Povilauską ir „Swedbank“ vyriausiąjį ekonomistą Nerijų Mačiulį, turiniu (ČIA).

Panašius atvaizdus nesudėtinga sukurti pasinaudojus žiniatinklio kūrėjo įrankiais ir įrašius bet kokį pasirinktą tekstą, todėl vien tik straipsnio atvaizdo nepakanka įrodyti, kad toks straipsnis iš tiesų buvo publikuotas nurodytame portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją