Teiginiai


Vaizdo įraše rodoma, kaip Olandijos ūkininkai šiuo metu vykstančių protestų metu apipylė policijos pareigūnus mėšlu.

Verdiktas


Šis vaizdo įrašas nėra susijęs su šių dienų aktualijomis. Tai – kadrai iš Belgijos sostinėje Briuselyje 2015 m. rugsėjį vykusio ūkininkų protesto, kurio metu ant policijos pareigūnų buvo purškiami šiaudai.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose pradėjo plisti vaizdo įrašas iš protesto, kuriame rodoma, kaip iš didelės mašinos tvarką prižiūrintys policijos pareigūnai ir aplinkui esantys pastatai apipurškiami neaiškia medžiaga. Viename įrašo pasidalinimų, kuris „Facebook“ platformoje buvo patalpintas kovo 24 d., nurodoma, kad veiksmas vyksta Olandijoje, ūkininkų protesto metu, o ant pareigūnų liejamas mėšlas. „Olandija. Pavasaris. Olandų ūkininkai lieja, laisto trąšom policiją. ''kad viskas augtų ir žydėtų''..“, – komentavo vienas įrašu pasidalinęs asmuo.
Melaginga žinutė

„Melo detektorius“ šį vaizdo įrašą išskaidė atskirais kadrais ir su dalimi iš jų atliko atvirkštinę vaizdų paiešką. Vienas iš įrašo kadrų paieškos sistemos buvo susietas su portale bbc.com 2015 m. publikuotu straipsniu, kuriame pateikiamos geriausios fotografijos, padarytos 2015 m. rugsėjo 5 – 11 dienomis skirtingose pasaulio vietose (ČIA).

Pirmoje nuotraukoje, kurios autoriumi nurodoma Prancūzijos naujienų agentūra „AFP“ užfiksuoti šiaudais apibarstyti policijos pareigūnai, dėvintys šalmus ir apsauginius skydus. Nuotraukos komentare nurodoma, kad „tūkstančiams Europos šalių ūkininkų, įskaitant Belgiją, Prancūziją ir Vokietiją, pirmadienį išėjus į Briuselio gatves protestuoti prieš mažėjančias jų produkcijos kainas, ant policijos pareigūnų pasipylė šiaudai.“ Kadangi straipsnyje nurodoma, kuriuo tiksliai laikotarpiu buvo padarytos visos jame publikuotos fotografijos, nesunku suskaičiuoti, kad turima omenyje protesto data yra 2015 m. rugsėjo 7 d. – pirmadienis.

Toliau analizuojant socialiniuose tinkluose pateiktą vaizdo ištrauką galima aptikti ir daugiau požymių, rodančių, kad protestas vyko tikrai ne Nyderlanduose, o Belgijoje. Pavyzdžiui, siužeto gale kamera nukreipiama į didelį pastatą, puoštą Europos Sąjungos simboliais.

Iš kairės į dešinę: kadras iš analizuojamo vaizdo įrašo; „Google Lens“ paieškos rezultatai; Europos Komisijos pastato Briuselyje nuotrauka

Šio fragmento pakanka nustatyti tiksliai vietai, kurioje vyko protestas. Tai – Europos Komisijos pastatas Briuselyje, Belgijoje (ČIA). Taigi, protestas iš tiesų vyko ne Nyderlanduose, o Belgijoje. Atlikus paiešką „Youtube“ platformoje pagal raktažodžius „2015 September protest Brussels“ galima aptikti daugiau šio protesto vaizdų, kuriuose matomos detalės sutampa su įrašu, išplatintu socialiniuose tinkluose (ČIA, ČIA ir ČIA). Be to, geresnės kokybės įrašuose matyti, kad ant pareigūnų iš mašinų buvo purškiami šiaudai, o ne mėšlas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją