Teiginiai

G. Thunberg garbės daktaro laipsnį Teologijos fakultetas paskyrė dėl to, kad klimato kaitos judėjimai yra religija, nepagrįsta mokslu.

Verdiktas

Manipuliacija. Klimato aktyvistei aukščiausias Helsinkio universiteto skiriamas laipsnis bus suteiktas už nuopelnus pamatinėms žmogiškumo vertybėms ir indėliui sprendžiant esmines problemas, su kuriomis susiduria žmonija, pavyzdžiui, klimato kaita.

Melo detektoriaus komentaras

Iš karto po to, kai Helsinkio universitetas kovo 20 d. paskelbė, kokiems asmenims šiemet bus suteiktas aukščiausias universiteto įvertinimas – garbės daktaro laipsnis – socialinių tinklų vartotojai puolė dalintis klimato aktyvistę Gretą Thunberg užgauliojančiomis žinutėmis. 20-metė aktyvistė, subūrusi judėjimą „Fridays for Future“, bus įvertinta garbės daktaro laipsniu, kurį jai skirs Teologijos fakultetas. Dėl šios priežasties socialiniuose tinkluose paskleistos žinutės, esą pagaliau buvo pripažinta, kad klimato kaitos judėjimai yra ne kas kitas, kaip religija, ir su moksline tiesa jų niekas nesieja, o G. Thunberg – šios religijos pranašė. Tačiau šie ir panašūs pranešimai – klaidingi.
Klaidinančios žinutės

Helsinkio universitetas garbės daktaro laipsnio suteikimo ceremoniją vykdo kas kelis metus. Šiemet tarp 30-ies asmenų, kuriems nuspręsta suteikti šį laipsnį, įrašyta ir klimato aktyvistė G. Thunberg. Tokiu būdu jos nuopelnai bus įvertinti Teologijos fakulteto, kuris šių metų birželio 9 d. iškilmingoje ceremonijoje pagerbs 8 garbės daktarus (ČIA).

Tačiau, skirtingai nei teigia socialinių tinklų vartotojai, G. Thunberg šį laipsnį suteikti nuspręsta ne dėl naujos religijos išradimo. Didžiausiame Suomijos laikraštyje „Helsingin Sanomat“ publikuotame straipsnyje (ČIA) apie sprendimą klimato aktyvistei suteikti garbės daktaro laipsnį pasisako Teologijos fakulteto profesoriai.

Paklaustas, ką G. Thunberg aktyvizmas turi bendro su religijomis ir tikėjimo sistemomis, Helsinkio universiteto bažnyčios istorijos profesorius Tuomas Heikkilä atsakė, kad sąsajų yra daug. Jo teigimu, Teologijos fakulteto studijų dalykas yra esminės žmonijos problemos, didžiausios viltys ir baimės, o viena didžiausių šiandienos grėsmių – žmogaus sukurtos problemos, tokios kaip klimato kaita, gamtos praradimas ir karai. Profesorius kritikuoja žiniasklaidą už tai, kad humanistai ir teologai nėra pakankamai įtraukiami į debatus apie klimato kaitą ir gamtos naikinimą.

„Žiniasklaidoje gamtos mokslininkai ir inžinieriai duoda interviu apie tai, ką reiškia klimato kaita ir kaip prisitaikyti prie jos sukeliamos destrukcijos, pavyzdžiui, miestuose. Mes turėtume daug daugiau kalbėti apie tai, kaip būti žmonėmis“, – laikraščiui komentavo profesorius.

T. Heikkilä taip pat įsitikinęs, kad G. Thunberg fenomenas yra geriausias pavyzdys asmenybės, kurios veiksmai pagrįsti ištirta informacija, o jos tikslas – visų mūsų gerovė. „Skirdami Gretai garbės daktaro vardą, mes pranešame, kad norime būti tokie pat drąsūs ir įtakingi kaip ji“ – samprotavo profesorius.

Tuo tarpu Senojo Testamento egzegezės profesoriaus ir propaguotojo Martti Nissinen, kuris dėl garbės daktaro laipsnio suteikimo kontaktavo su pačia G. Thunberg, teigimu, Teologijos fakultetas, įvertindamas aktyvistę už jos pasiekimus, nenorėjo užstrigti tik ties religinės laisvės puoselėjimu, kuris fakultetui atrodo savaime priskirtinas. Tokiu žingsniu norėta atkreipti dėmesį į žmogaus teises ir žemės būklę – laisvę daryti jiems gerą arba blogą įtaką.

Nė vienas Helsinkio universiteto darbuotojas, atsakingas už garbės daktaro vardo skyrimą, nenurodė, kad laipsnis G. Thunberg būtų skiriamas dėl to, kad klimato kaitos judėjimai yra laikomi mokslu nepagrįsta religija. „Melo detektorius“ anksčiau jau paneigė teiginius esą klimato kaita nėra susijusi su žmogaus veikla arba kad ji apskritai neegzistuoja (ČIA ir ČIA).

Garbės daktaro laipsnio apraše, kuris viešai skelbiamas Helsinkio universiteto interneto svetainėje, taip pat nurodoma (ČIA), kad šiuo laipsniu siekiama pagerbti asmenis, kurie nusipelnė mokslui, universitetui arba svarbių socialinių klausimų sprendimui. Be to, šis laipsnis suteikia universitetui galimybę akcentuoti temas, kurias akademija laiko svarbiomis. Skirtingai nei įprasto daktaro laipsnio, garbės daktaro laipsnio suteikimas nepriklauso nuo akademinių pasiekimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją