Teiginiai


Publikacijoje teigiama, kad remdisiviras yra nepakankamai veiksmingas ir COVID-19 pacientams gali sukelti „didelį organų nepakankamumą“ (čia).

Verdiktas


Melaginga ir iš konteksto ištraukta informacija. Duomenys rodo, kad remdesiviras gali pagreitinti kai kurių pacientų sveikimą ir sutrumpinti hospitalizacijos laiką arba gydymo trukmę. Neteisinga teigti, kad remdesiviras sukelia „didelį organų nepakankamumą“. Tačiau mokslinėje literatūroje yra duomenų, kad remdesiviras gali sukelti inkstų nepakankamumą žmonėms, kurių inkstų funkcija susilpnėjusi, arba kepenų funkcijos sutrikimus, tačiau nekalbama apie „didelį organų nepakankamumą“.

Melo detektoriaus komentaras


Remdesiviras („Veklury“) dažniausiai skiriamas hospitalizuotiems pacientams. Tai padaro gydytojas, įvertinęs paciento būklę, kitas turimas gretutines ligas ir pan. Jis skiriamas pneumonija sergantiems suaugusiesiems ir ne jaunesniems kaip 4 savaičių ir ne mažiau kaip 3 kg sveriantiems vaikams, kuriems reikia papildomo deguonies (mažo ar didelio srauto deguonies terapija arba kita neinvazinė ventiliacija gydymo pradžioje).

Klaidinanti žinutė

Kaip ir visi vaistiniai preparatai, remdesiviras turi šalutinių poveikių. Remdesiviras gali sukelti inkstų nepakankamumą žmonėms, kurių inkstų funkcija susilpnėjusi. Todėl sveikatos ekspertai rekomenduoja patikrinti žmogaus inkstų funkciją prieš pradedant vartoti vaistus. Gydytojai nerekomenduoja jo vartoti žmonėms, sergantiems inkstų nepakankamumu.

Anot Europos vaistų agentūros (EMA), dažniausias „Veklury“ (remdesiviras) šalutinis poveikis (galintis pasireikšti daugiau kaip 1 žmogui iš 10), nustatytas sveikiems savanoriams, yra padidėjęs kepenų fermentų kiekis kraujyje (kepenų funkcijos sutrikimo požymis). Dažniausias šalutinis poveikis COVID-19 sergantiems pacientams yra pykinimas, kuris gali pasireikšti ne daugiau kaip 1 žmogui iš 10.

Straipsnio autorius – Joseph Mercola, o jis išpublikuotas tinklaraštyje childrenshealthdefense.org. Nors J. Mercola prisistato kaip gydytojas, jis yra alternatyvios medicinos atstovas, pardavinėjantis mokslu nepagrįstus papildus ir įrenginius, ypač pasižymėjęs per COVID-19 pandemiją – net laikomas vienu pagrindinių asmenų, platinančių melagienas ir sąmokslo teorijas.

Panaši situacija ir su tinklaraščiu childrenshealthdefense.org, nes tai – gerai žinomas propagandos šaltinis, kuriame platinama mokslui prieštaraujanti informacija. Todėl tiek J. Mercola, tiek šio tinklaraščio pateiktą informaciją rekomenduojame vertinti itin kritiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją