Teiginiai


Kovo mėnesį socialiniuose tinkluose paskelbta naujiena apie Čilėje sugautą milžinišką žuvį, silkių karalių, kuris įspėja apie artėjančias stichines nelaimes ir žemės drebėjimus.

Verdiktas


Beveik 6 m. ilgio silkių karalius Čilėje buvo sugautas ne šiomis dienomis, o 2022 m. liepos mėnesį, taigi, apie būsimus gamtos kataklizmus šis įvykis neįspėja. Tuo metu, kai Arikos mieste buvo sugauta žuvis, šioje teritorijoje neįvyko nė vienas itin stiprus žemės drebėjimas. Stipriausias 5,1 balo galingumą siekęs drebėjimas panašiu metu užfiksuotas tik rugpjūčio 8 d. 157 km atstumu nuo Arikos, tačiau ir jis nėra susijęs su silkių karaliaus sugavimu (čia). Japonijos mokslininkai įrodė, kad silkių karaliaus sugavimas ir pasirodymas vandenyno paviršiuje, skirtingai nei teigia legendos, nėra niekaip susijęs su žemės drebėjimais.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai kovo mėnesio pradžioje ėmė dalintis naujiena apie Čilėje neva sugautą milžinišką žuvį – penkių metrų ilgio irklų karalių, kuris siejamas su katastrofomis ir nelaimėmis. „Vietinių sugautas irklų karalius gyvena dideliame gylyje ir iškyla į paviršių dėl tektoninių plokščių judėjimo, audrų, srovių ar ligų. Vietiniai taip pat tiki, kad kas ją pagaus, tas bus prakeiktas“, – nurodoma žinutėje ir užsimenama, kad Čilės valdžia ketina atlikti tyrimus ir išsiaiškinti, kodėl žuvis iškilo iš 1000 m. gylio.

Klaidinanti žinutė

Pirmiausia, svarbu paminėti, kad pranešimuose nurodytas žuvies pavadinimas yra neteisingas. Fotografijoje užfiksuotos milžinės pavadinimas – silkių karalius. Tai – ilgiausia pasaulyje kaulinė žuvis, gyvenanti 300 – 1000 m. gylyje, o jos ilgis gali siekti iki 8 m (čia).

Pranešimai socialiniuose tinkluose su ištraukto į paviršių silkių karaliaus nuotrauka išplatinti šių metų kovo mėnesio pradžioje – tuo metu, kai daugelio akys dar buvo nukreiptos į žemės drebėjimų griaunamą Turkiją.

Vasario 6 d. Turkiją ir Siriją supurtė 7,8 balų galingumo žemės drebėjimas, o po jo – ir pakartotiniai smūgiai, iš kurių galingiausias siekė 6,7 balo. Ši katastrofa nusinešė daugiau nei 55 tūkst. žmonių gyvybių, dar daugiau nei 129 tūkst. buvo sužeista. Tai – stipriausias žemės drebėjimas šiame regione, įvykęs per kelis pastaruosius dešimtmečius, tačiau mažesnio galingumo smūgių pastarosiomis savaitėmis pasitaikė ir daugiau. Vien per pastarąsias 30 d. Turkijoje užfiksuoti 137 daugiau nei 4 balų galingumo žemės drebėjimai (čia).

Tačiau nerimauti dėl seisminių plokščių judėjimo Čilėje vien pažvelgus į ištraukto silkių karaliaus nuotrauką nereikėtų, nes ši fotografija buvo padaryta 2022 m. liepos mėnesį, o ne pastaruoju metu, ir su aktualiomis šio meto gamtos katastrofomis nėra susijusi.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida (čia ir čia), beveik 6 m. ilgio silkių karalius Čilėje, Arikos mieste, buvo sugautas 2022 m. liepos 6 d. Į žvejų tinklus silkių karalius patenka retai, o jei taip nutinka, jis laikomas nepageidaujama priegauda, pasitaikančia žvejojant dugniniu žuvies gaudymo tralu, kai tinklai išmetami ant vandenyno dugno.

Pasak Japonijos mitologijos, silkių karalius – gamtos katastrofų ir žemės drebėjimų pranašas, tačiau tai tėra mitas, prasilenkiantis su moksliniais duomenimis. Manoma, kad silkių karaliaus pasirodymai su pražūtingais įvykiais susieti XVIII amžiuje pasirodžiusiame pasakojimų rinkinyje „Shokoku Rijin Dana“ ir nuo to laiko vietos visuomenės šiuo mitu tiki.

Tačiau 2019 m. Japonijos mokslininkai mitą išsklaidė, neradę jokių duomenų, kurie patvirtintų silkių karaliaus pasirodymų sąsajas su realiai įvykiais žemės drebėjimais (čia). Tyrėjai apžvalgoje išnagrinėjo visus žiniasklaidoje, mokslininkų darbuose ir jūriniuose išrašuose nuo 1928 m. aprašytus silkių karaliaus pasirodymus Japonijoje ir palygino su turimais duomenimis apie įvykusius daugiau nei 7 balų galingumo žemės drebėjimus panašioje teritorijoje. Iš viso tyrėjams pavyko aptikti 336 aprašytus silkių karaliaus pasirodymus nuo nuo 1928 m. lapkričio iki 2011 m. kovo mėnesio, tačiau nė vieno iš šių pasirodymų 30 dienų laikotarpiu nelydėjo galingesnis nei 7 balų žemės drebėjimas. Taip pat per 10 d. nuo žuvies pastebėjimo nebuvo užfiksuotas nė vienas daugiau nei 6 balus siekęs drebėjimas.

Mokslininkams svarbu išsiaiškinti panašių mitų patikimumą, nes jei jie pasitvirtintų, tuomet būtų lengviau nustatyti būsimų gamtos kataklizmų laiką ir vietą, tačiau šiuo atveju joks ryšys tarp silkių karaliaus pasirodymų ir žemės drebėjimų nebuvo rastas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją