Teiginiai


Lenkijoje be tėvų sutikimo darželyje vaikams buvo leista valgyti vabzdžius.

Verdiktas


Manipuliacija. Privatus darželis, kuriame buvo nufilmuotas vaizdo įrašas, nurodė, kad tą dieną darželyje surengta edukacija, skirta susipažinti su įvairiais neįprastais užkandžiais skirtingose pasaulio šalyje ir atskleisti pasaulio virtuvių įvairovę. Šiai idėjai neprieštaravo nė vieno auklėtinio tėvai. Dėžutę su valgomaisiais vabzdžiais į darželį atsinešė darželį lankantis vaikas ir pasiūlė kitiems auklėtiniams jų paragauti. Produktas buvo įsigytas Lenkijos parduotuvėje ir leistinas naudoti. Vabzdžiai vaikams buvo pasiūlyti savanoriškai, jų galėjo paragauti tik tie vaikai, kurie patys norėjo išbandyti šį produktą.

Melo detektoriaus komentaras


Kelių sekundžių trukmės vaizdo įraše, kuriuo pasidalino socialinių tinklų vartotojai, nufilmuota, kaip kitų panašaus amžiaus vaikų apsupta mergaitė laiko rankose įvairių vabzdžių pilną dėžutę ir siūlo kitiems jų paragauti. Kai kurie vaikai ir darželio darbuotojos paima iš dėžutės vabzdžių ir įsideda į burną.

Šis vaizdo įrašas sudomino klaidingos informacijos ir gandų skleidėjus, kurie puolė tvirtinti esą vaikai darželyje be tėvų sutikimo buvo maitinami gyvais vabzdžiais, tačiau tai nėra tiesa.

Klaidinančios žinutės

„Melo detektorius“ atliko paiešką internete pagal raktažodžius lenkų kalba „Przedszkolaki jadły owady“ (liet. „vaikų darželio auklėtiniai valgo vabzdžius“). Paieškos rezultatuose pavyko aptikti straipsnių lenkų kalba, kuriuose rašoma apie tą patį vaizdo įraše užfiksuotą įvykį bei nurodoma, kokiame darželyje įrašas buvo nufilmuotas.

Visuose rastuose straipsniuose buvo nurodyta ta pati vieta ir įvykio aplinkybės. Šiuo vaizdo įrašu praėjusių metų lapkričio mėnesį pasidalino nevalstybinis Lenkijos darželis „Miś Uszatek“ (aut. past. – šiuo metu įrašas jau ištrintas), tačiau socialinių tinklų vartotojų dėmesį jis patraukė tik šiemet. Lenkijoje žinutės, kuriose teigiama esą vaikai buvo maitinami vabzdžiais be tėvų sutikimo ar per prievartą pasirodė jau vasario mėnesio viduryje, o netrukus panašūs pranešimai išplatinti ir lietuviškose socialinių tinklų paskyrose. Pasidalinimas juo sukėlė vulgarių komentarų ir net grasinimų darželiui bangą.

Reaguodamas į situaciją vasario 19 d. darželis savo interneto svetainėje pasidalino oficialiu komentaru, kuriame nurodoma: „Nevalstybinio vaikų darželio „Miś Uszatek“ vadovybės ir darbuotojų vardu pareiškiame, kad nuo penktadienio, 2023 m. vasario 17 d., internete sulaukėme įžeidžiančių, neapykantą kurstančių išpuolių. Kai kurios žinutės yra nusikalstami grasinimai ir pažeidžia mūsų asmenines teises. Įrašas, sukėlęs tokį pasipiktinimą, buvo paskelbtas 2022 m. lapkričio mėn. ir buvo susijęs su įvairiomis neįprasto maisto ir užkandžių formomis, kurias aptarėme su auklėtojomis dėl darželyje organizuojamos dienos, kuri yra įprastos veiklos dalis. Tokią dieną organizavome norėdami parodyti vaikams maisto įvairovę ir neįprastumą įvairiuose pasaulio kraštuose. Nė vienas iš tėvų dėl to neprotestavo ir neprieštaravo, atrodė, kad niekas neprieštarauja.“

Kreipimesi pabrėžiama, kad paviešinus vaizdo įrašą darželio socialiniuose tinkluose jokio pasipiktinimo jis neiššaukė, o darželio anketą pamėgę žmonės dalinosi palaikančiomis žinutėmis, tačiau viskas staiga pasikeitė praėjus daugiau nei dviem mėnesiams, kai įrašas pradėtas platinti visame internete, siekiant pažeminti ugdymo įstaigą ir iškreipiant tikrąjį vaizdo įrašo atsiradimo kontekstą. Toks staigus susidomėjimas gali būti susijęs su sausio 24 d. įsigaliojusia ES direktyva, kuria remiantis maisto produktų gamintojai tam tikrų gaminių sudėtyje galės naudoti naminių svirplių miltelius.

Darželio paviešintoje žinutėje paneigiami socialinių tinklų vartotojų paskleisti gandai esą vaikai buvo maitinami gyvais vabzdžiais be tėvų sutikimo. Pasak darželio atstovų, darbuotojai nedavė vaikams jokių vabzdžių ar neaiškios kilmės produktų, o dėžutę su vabzdžiais į ugdymo įstaigą atsinešė viena iš darželio auklėtinių. „Šis produktas buvo atvežtas iš Lenkijos parduotuvės sandarioje pakuotėje ir tuo metu bei dabar buvo patvirtintas vartoti paskirtose institucijose, o tai patikrino darželio darbuotojai. Esame įstaiga, kuri atitinka visus oficialius reikalavimus ir yra nuolat griežtai tikrinama“, – komentare nurodė darželio atstovai.

Ta pati versija buvo nurodyta ir straipsniuose Lenkijos naujienų portaluose, kuriuose aprašytas tas pats įvykis. Žurnalistams darželio direktorė komentavo taip lengvai nenuleisianti rankų ir ketinanti kreiptis į teisėsaugą dėl neteisėtos vaizdo įrašo, kuriame užfiksuoti vaikai, vagystės bei internetu gautų grąsinimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją