Teiginiai


George‘as Sorosas, turėjęs dalyvauti konferencijoje, skirtoje jo naujausiai veiklai Afrikos švietimo srityje, į ją neatvyko. Paieškai buvo iškviesti kariniai daliniai.

Verdiktas


Melas. Žinutė apie G. Soroso dingimą pirmiausia buvo paskleista „Twitter“ paskyroje „WSPN Speculation News“. Tai – amerikiečių satyros ir išgalvotų naujienų paskyra, taigi, joje dalinamasi netikra informacija pramogų tikslais.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai pasidalino žinute apie neva dingusį milijardierių G. Sorosą. Lietuviškose „Facebook“ paskyrose ši naujiena pradėta platinti kovo 5 d. Pranešimuose nurodoma, kad G. Sorosas turėjo dalyvauti konferencijoje, skirtoje jo naujausiai veiklai Afrikos švietimo srityje, rengtoje Ženevoje, tačiau renginyje nepasirodė. Dėl šios priežasties ieškoti G. Soroso esą netgi buvo iškviesti kariniai daliniai.

Klaidingos žinutės

Viename iš tokių pasidalijimų pridėta ir ekrano iškarpa su tokia pačia žinute anglų kalba. Ja pasidalino „Twitter“ paskyra „WSPN Speculation News“. Šį pranešimą vis dar galima rasti „Twitter“. Iki šios dienos jį jau peržiūrėjo daugiau nei 450 tūkst. vartotojų, tačiau įsigilinus į tai, kokią informaciją skelbia minėta paskyra, akivaizdu, kad žinutė yra sufabrikuota.

Kaip nurodoma „WSPN Speculation News“ paskyros apraše, joje skelbiamos spekuliacijos ir išgalvotos naujienos. Paskyros šūkis, išvertus iš anglų į lietuvių kalbą, skamba taip: „Spekuliacijos Naujienos, nes viskas vis tiek išgalvota.“ Taigi, tai – satyros puslapis, skelbiantis netikras naujienas pramogų tikslais, ir to neslepiantis. Vis dėlto, šios paskyros pranešimas apie neva dingusį G. Sorosą kitose socialinėse platformose buvo išplatintas nenurodant, kad ši informacija yra satyra, taigi, žmonės ja dalinosi manydami, kad dalinasi tikra naujiena.

„Twitter“ paskyros „WSPN Speculation News“ informacija

„Snopes“ faktų tikrintojams G. Soroso atstovas Michaelas Vachonas patvirtino, kad milijardierius nėra ir nebuvo dingęs. „Melo detektorius“ taip pat kreipėsi į M. Vochoną ir iš karto gavus jo komentarą šis tekstas bus papildytas.

Papildymas 03.09: „Melo detektorius“ gavo G. Soroso atstovo Michaelo Vachono atsakymą į užklausą elektroniniu paštu, kuriame jis patvirtino, kad G. Sorosas nėra dingęs.

Kad paskleista žinia apie G. Soroso dingimą ir jam rasti pasitelktą kariuomenę yra išgalvota rodo ir daugiau požymių, pavyzdžiui, tokia naujiena nesidalino nė vienas oficialus žiniasklaidos kanalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją