Teiginiai

Nuotraukoje vaizduojamas JAV įrenginys, galintis sukelti gaisrus, žemės drebėjimus ir sunaikinti viską žemėje – HAARP.

Verdiktas

Nuotraukoje vaizduojamas ne HAARP aukšto dažnio siųstuvas, o amerikiečių radaras SBX-1, skirtas sekti balistines raketas ir jų kovines galvutes, atskirti įvairius skrendančius objektus ir teikti duomenis, reikalingus taikiniams perimti ir sunaikinti. HAARP programa nėra susijusi su gamtos kataklizmais, pavyzdžiui, gaisrais, cunamiais ar žemės drebėjimais, tai – žemės jonosferos tyrimų stotis, kurią sudaro itin galingas aukšto dažnio siųstuvas. Šiuo metu jis perduotas Aliaskos universitetui ir naudojamas mokslo reikmėms.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose išplatintose žinutėse pavaizduotas didžiulis įrenginys su baltu gaubtu, primenančiu parašiutą ar skėtį. Ant nuotraukos matomas angliškas užrašas, nurodantis, kad tai – HAARP elektromagnetinių bangų įrenginys, galintis prasiskverbti pro bet ką žemėje, sukelti gaisrus, žemės drebėjimus ir cunamius.

Klaidinanti žinutė

Panašios žinutės maždaug tuo metu, kai Turkiją supurtė itin galingas 7,8 balų žemės drebėjimas, pradėtos platinti įvairiomis kalbomis – anglų, lietuvių, rusų, italų ir kitomis. Vėliau pasirodė ir daugiau pranešimų, kuriuose žemės drebėjimas jau tiesiogiai siejamas su HAARP įrenginiu (aut. past. – „Melo detektorius“ apie tai jau rašė ČIA).

Klaidinančios žinutės rusų ir italų kalbomis

Tačiau nei teiginiai, kad HAARP gali sukelti gamtos kataklizmus kitose šalyse, nei išplatintos nuotraukos susiejimas su šia žemės jonosferos mokslinių tyrimų institucija nėra teisingi.
Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką paaiškėjo, kad nuotraukoje vaizduojamas visai kitas įrenginys. Tai – JAV gynybai priklausantis radaras, skirtas aptikti raketų antskrydžiams.

Interneto svetainėje „cryptome“ galima aptikti daugiau to paties radaro nuotraukų, darytų iš skirtingų kampų bei tikslų įrenginio pavadinimą – SBX-1 (ang. Sea-Based X-Band Radar-1). Radaro apraše nurodoma, kad pasitelkus jį galima sekti balistines raketas ir jų kovines galvutes, atskirti įvairius skrendančius objektus ir teikti duomenis, reikalingus taikiniams perimti ir sunaikinti.

Ne pelno siekiančios organizacijos „Missile Defense Advocacy Alliance“, pasisakančios už JAV ir sąjungininkių priešraketinės gynybos plėtrą ir dislokavimą interneto svetainėje pateikiama dar daugiau duomenų apie šį įrenginį. SBX-1 vadinamas „didžiausiu ir sudėtingiausiu pasaulyje elektromechaniniu būdu valdomu X diapazono fazinės matricos radaru, kuriame yra maždaug 45 000 siųstuvų ir (arba) priėmimo modulių, formuojančių radaro spindulį.“ Radaras gali aptikti beisbolo kamuoliuko dydžio objektus 2500 mylių (maždaug 4023 km) atstumu, tačiau, skirtingai nei teigiama socialiniuose tinkluose, jis nėra skirtas gamtos kataklizmams sukelti, kaip, beje, ir raidėmis HAARP žymimas įrenginys.

„Melo detektorius“ jau ne kartą paneigė apie HAARP tyrimų stotį sklandančius mitus (ČIA, ČIA ir ČIA). Šis įrenginys nėra ginklas ir negali sukelti žemės drebėjimų, gaisrų, cunamių ar kitų kataklizmų. Anksčiau buvusi JAV Karinių oro pajėgų programa, vykdyta siekiant sukurti labiau pažengusias radijo ryšio technologijas, šiuo metu HAARP su visais priklausančiais įrenginiais, kuriuos sudaro galingiausias pasaulyje aukšto dažnio siųstuvas, yra perduota Aliaskos universitetui. Siųstuvas naudojamas žemės jonosferos tyrimų reikmėms, juo taip pat tyrinėjamas pro žemę praskrendančių kosminių kūnų vidus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją