Teiginiai


Po traukinio avarijos Rytų Palestinos mieste iš vietos gyventojų čiaupų bėga degus vanduo. Tai įrodo vaizdo įrašas, kuriame moteris su degtuku „uždega“ tekantį vandenį.

Verdiktas


Melas. Šis vaizdo įrašas nėra susijęs su Rytų Palestinoje įvykusia pavojingas medžiagas gabenusio traukinio katastrofa. Nors šis įvykis padarė didžiulę žalą gamtai, vandens tyrimai parodė, kad iš aplinkinių savivaldybei priklausančių gręžinių tiekiamas vanduo yra saugus gerti. Vaizdo įrašas, kuriame matomas nuo degtuko užsidegantis čiaupo vanduo buvo nufilmuotas Pensilvanijos valstijoje 2011 m. Čia vykdant skalūnų gavybos darbus aplinkiniai gyventojai skundėsi hidraulinio uolienų ardymo sukelta vandens tarša.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniame tinkle „Facebook“ pastarosiomis dienomis buvo išplatintas vaizdo įrašas, kuriame vaizduojama, kaip moteris atsuka vandens čiaupą ir prie jo prikišusi degtuką sugeba uždegti vandenį. Įrašu pasidalinę vartotojai šiuos vaizdus susiejo su anksčiau vasario mėnesį Rytų Palestinos mieste, Ohajo valstijoje, įvykusia katastrofa, kai nuo bėgių nuvažiavo traukinys, kuriame gabentos pavojingos medžiagos.

Klaidinanti žinutė

Tačiau tokios asociacijos – neteisingos. Pasitelkus atvirkštinę vaizdų paiešką ir naršyklės įskiepio „InVID We Verify“ duomenis paaiškėjo, kad šis vaizdo įrašas įvairiose platformose pasirodo jau nuo 2011 metų. Juo pasidalinusi moteris norėjo įrodyti, kaip Pensilvanijoje buvo užterštas vanduo po to, kai čia buvo pradėtas hidraulinis ardymas, siekiant išgauti skalūnų dujas.

Šio įrašo originalas į „Youtube“ platformą buvo patalpintas 2011 m. gruodžio 11 d. (ČIA), o jo apraše nurodoma, kad degus vanduo iš čiaupo pradėjo bėgti dėl metano migracijos, kurią sukėlė hidraulinio ardymo procesas. Taigi, šis vaizdo įrašas nėra susijęs su šių metų vasario 3 d. Ohajo valstijoje įvykusia pavojingas medžiagas gabenusio traukinio katastrofa.

„Melo detektorius“ jau rašė (ČIA), kad po šios katastrofos aplink Ohajo upę gyvenančių žmonių vanduo buvo nuodugniai tiriamas ir savivaldybės vandens gręžiniuose teršalų neaptikta arba koncentracijos buvo tokios mažos, kad žmonių sveikatai įtakos nedarytų, o tuo tarpu privačių gręžinių savininkai paprašyti susisiekti su vietos institucijomis dėl vandens mėginių paėmimo.
Socialiniuose tinkluose sklido ir daugiau netikros informacijos (ČIA), susijusios su čia katastrofa, pavyzdžiui, buvo dalinamasi kitų nelaimių nuotraukomis, priskiriant jas Rytų Palestinoje įvykusiai avarijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją