Teiginiai

„Pfizer“ vakcinos nuo COVID-19 sutrikdo menstruacijų ciklą ir sukelia nevaisingumą (ČIA).

Verdiktas

Melas. Nuo pats COVID-19 vakcinų naudojimo pradžios buvo atlikta daugybė tyrimų, kaip skiepai veikia reprodukcinę sistemą. Nustatyta, kad vakcina gali sutrikdyti menstruacijų ciklą, tačiau tik laikinai. Tyrimai parodė, kad COVID-19 vakcinos tikrai nesukelia nevaisingumo.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose ir portaluose vėl aktyviai imta dalintis melaginga informacija, kad COVID-19 vakcinos sukelia nevaisingumą, kai vasario pradžioje „Project Veritas“ paskelbė naują vaizdo įrašą, kuriame vyras, vadinamas Jordonu Trishtonu Walkeriu, įvardijamu kaip vienu iš „Pfizer“ vadovų, užsiminė apie menstruacinio ciklo pokyčius po vakcinacijos. Tai esą jis pasakė pasimatyme ir net nežinojo, kad yra filmuojamas.

Tą pačią dieną, kai buvo išleistas „Project Veritas“ vaizdo įrašas, kiti COVID-19 dezinformacijos skleidėjai taip pat padarė klaidingą išvadą, kad jei vakcinos keičia menstruacinį ciklą, tai jos turi pakenkti moterų vaisingumui.

„Melo detektorius“ jau rašė, kad JAV tiriamosios žurnalistikos projektu prisistatantis „Project Veritas“ yra neobjektyvus ir abejotinas šaltinis, kuris remiasi klaidinančių vaizdo įrašų reklamavimu, nepagrįstomis teorijomis. Šio šaltinio patikimumas yra labai mažas. Taip jį įvertino žiniasklaidos patikimumo vertinimo šaltinis „Media Bias“.

„Project Veritas“ 2010 metais sukūrė amerikiečių konservatyvus politinis aktyvistas Jamesas Edwardas O'Keefe'as. Jis kuria slapta įrašytus slaptus garso ir vaizdo susitikimus, kai kurie pasirinktinai redaguojami, kad subjektai pasakytų tai, ko jie nepasakė. „Media Bias“ nurodo, jog kartais tokia informacija demaskuojama, bet jau per vėlu, nes vaizdo įrašus jau peržiūrėjo tūkstančiai žmonių.

Faktų tikrintojai iš portalo factcheck.org nurodo, kad neįmanoma nustatyti, ar vaido įraše kalbantis vyras, įvardijamas J. T. Walkeriu, kada nors buvo „Pfizer“ darbuotojas, ar jis dirbo tyrimų ir plėtros, strateginių operacijų ir mRNR mokslinio planavimo direktoriumi.

Tačiau išsiaiškinta, kad vyras tokiu vardu ir pavarde 2018 m. baigė UT Pietvakarių medicinos mokyklą, po to metus dirbo bendrosios chirurgijos stažuotoju, o „Boston Consulting Group“ papasakojo, kad jis dirbo konsultantu nuo 2020 m. sausio mėn. iki 2021 m. birželio mėn. Tai rodo, kad J. T. Walkeris turi medicininį išsilavinimą, bet neturi specifinių akušerijos ir ginekologijos žinių.

„Abejoju, ar šis asmuo turi ką nors bendro su vakcinos kūrimu ar saugumu“, – taip vaizdo įraše kalbantį vyrą įvertino ekspertai ir mokslininkai.

Abejonių keliančiame vaizdo įraše išsakytas teiginys, jog COVID-19 vakcinos sukelia nevaisingumą tikrai yra melas.

Įvairūs tyrimai rodo, kad skiepijimas nuo COVID-19 gali sukelti menstruacinio ciklo pakitimų. Tačiau pokyčiai yra nedideli ir trumpalaikiai, jie neturi jokios įtakos vaisingumui.

Įrodymų, kad vakcinos nuo COVID-19 nesukelia nevaisingumo, tik daugėja. Neseniai paskelbtas didelis tyrimas atskleidė, kad vakcinacija nuo COVID-19 neturi įtakos porų gebėjimui pastoti, tačiau užsikrėtimas koronavirusu gali sukelti laikinų vyrų vaisingumo problemų.

Šiame tyrime mokslininkai išanalizavo daugiau nei 2000 porų, kurios bandė pastoti, duomenis. Jie nustatė, kad poroms, kurių vienas ar abu partneriai buvo paskiepyti, tikimybė pastoti buvo ne mažesnė nei kitoms poroms. Tačiau poroms, kurių partneris vyras buvo užsikrėtęs COVID-19 per pastarąsias 60 dienų, buvo mažesnė tikimybė pastoti.
Autoriai pabrėžė, kad šis tyrimas yra vienas iš daugelio, parodančių, kad vakcina nuo COVID-19 yra saugi ir neturi įtakos vaisingumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją