Teiginiai

Ispanija patvirtino Baudžiamojo kodekso pataisas, pagal kurias zoofilai tik tada bus laikomi nusikaltėliais, jei lytinių santykių metu sužalos ar nužudys gyvūną (ČIA).

Verdiktas

Ispanija dar nepatvirtino minėtų Baudžiamojo kodekso pataisų. Be to, nei dabar galiojančiuose Baudžiamojo kodekso straipsniuose, nei tuose, kaip juos numatoma pakeisti, zoofilija neįvardijama, tad teiginys, kad ji yra dekriminalizuojama yra melas.

Melo detektoriaus komentaras

Šių metų vasario 9 d. Ispanijos Kongreso žemieji rūmai priėmė įstatymo projektą, iš dalies keičiantį šios šalies Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl elgesio su gyvūnais. Įstatymo projektas dar turi būti priimtas Senate, kol jis taps įstatymu, ir jei jis bus priimtas, jis pakeis dalį Ispanijos Baudžiamojo kodekso, susijusio su prievarta prieš gyvūnus, kuris paskutinį kartą buvo atnaujintas 2015 m.

Baudžiamojo kodekso pataisas pateikė kraštutinių kairiųjų socialinių teisių ministrės Ione Belarra, todėl jos priešininkai suskubo aiškinti, kad šie pokyčiai lems, kad bus dekriminalizuota zoofilija arba žvėriškumas, nes šis terminas dažniau vartojamas užsienio šalyse.

Aptariamas ginčytinas klausimas yra susijęs su Ispanijos Baudžiamojo kodekso 337 straipsnio pakeitimu,. Šiuo metu jame numatyta, kad baudžiama už „seksualinį gyvūnų išnaudojimą“. Pataisose formuluotė pakeista į „seksualinio pobūdžio veiksmus, dėl kurių gyvūnas sužalojamas taip, kad jam reikalingas gydymas“.

Tas faktas, kad siūlomame pataisos tekste nėra konkrečiai nurodyta, kad visi seksualiniai veiksmai su gyvūnais turėtų būti laikomi nusikaltimu, o tik tie, kuriais gyvūnams daroma fizinė žala, buvo pateiktas kaip akivaizdus įrodymas, kad zoofilija Ispanijoje taps teisėta.

Tačiau verta pažymėti, kad nei senuosiuose, nei naujuose teisės aktuose ispanų kalba nebuvo vartojamas žodis „žvėriškumas“ ar „zoofilija“.

Šaltiniai iš Ispanijos Socialinių teisių ministerijos žiniasklaidai gynė naują Baudžiamojo kodekso formuluotę, nes, anot jų, vieninteliu galiojančiu teisės aktu, priimtu 2015 m., buvo baudžiama tik už gyvūnų „seksualinį išnaudojimą“, kuris gali būti aiškinamas kaip seksualinis išnaudojimas tik siekiant finansinės naudos.

„Visi seksualiniai veiksmai su gyvūnais bus baudžiami. Jei padaromi sužalojimai, tai bus laikomi nusikaltimais; likusieji – lengvesni nusikaltimai – bus klasifikuojami kaip piktnaudžiavimas be matomų sužalojimo požymių (maltrato de obra)“, – Ispanijos žiniasklaidai aiškino Socialinių teisių ministerijos atstovai.

Faktų tikrinimo tarnyba „Newtral“ taip pat padarė išvadą, kad įstatymo projekto tikslas – sustiprinti gyvūnų apsaugą nuo seksualinių veiksmų. Tačiau tarnyba cituoja teisės ir gyvūnų teisių ekspertus, kurie siūlo pakeisti įstatymo formuluotę taip, kad bet kokios tokios veikos būtų aiškiau kriminalizuotos.

Taigi, nėra jokių įrodymų, kad Ispanijoje zoofilija bus dekriminalizuota, o sykiu tai esą skinsis kelią ir Europos Sąjungoje.

Europos Komisija yra išaiškinusi, kad klausimas dėl bausmių už žiaurų elgesį su gyvūnais ar jų seksualinį išnaudojimą lieka išimtine valstybių narių kompetencija.

ES valstybės labiau yra linkusios griežtinti bausmes už gyvūnų seksualinį išnaudojimą, o ne eiti zoofilijos dekriminalizavimo keliu.

Pavyzdžiui, Vokietija 1969 metais buvo įteisinusi zoofiliją, išskyrus atvejus, kai gyvūnas patyria didelę žalą. Tačiau nuo 2013 metų pradžios šioje šalyje įsigaliojo įstatymas, kuriuo draudžiama lytiškai santykiauti su gyvūnais. Zoofilija yra uždrausta daugelyje Europos šalių.

Lietuvoje Baudžiamajame kodekse taip pat numatyta bausmė už žiaurų elgesį su gyvūnais, o ne konkrečiai už seksualinius veiksmus su jais. Tačiau zoofilija patenka į žiauraus elgesio su gyvūnais sąvoką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją