Teiginiai

Anthony Fauci žinojo, kad COVID-19 vakcinos yra pavojingos žmonėms ir nenaudingos infekcijos prevencijai, teigiama naujame JAV vyriausybės paskelbtame dokumente. Jis laukė, kol pasitrauks iš Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto direktoriaus pareigų, kad tai viešai paaiškintų (ČIA ir ČIA).

Verdiktas

Melas. JAV Vyriausybė nepaskelbė jokio dokumento, kuriame būtų teigiama, kad COVID-19 vakcinos yra pavojingos žmonėms ir neefektyvios. Paskelbtame straipsnyje A. Fauci su kolegomis skatina ieškoti naujų būdų, kaip padidinti kvėpavimo takų virusų vakcinų veiksmingumą.

Melo detektoriaus komentaras

Melagienų banga kilo po to, kai medicinos žurnale „Cell Host and Microbe“ buvo paskelbtas straipsnis „Pergalvojant naujos kartos vakcinas nuo koronavirusų, gripo virusų ir kitų kvėpavimo takų virusų“.

Šį straipsnį, kuris pasirodė sausio 11 dieną, parašė A. Fauci ir du aukšti Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto pareigūnai Jeffery Taubenbergeris bei Davidas Morensas.

Savo darbe autoriai pripažįsta, kad dabartinės vakcinos nuo gripo, koronaviruso ir kitų kvėpavimo takų virusų nėra veiksmingos apsaugoti žmogų visą jo gyvenimą, o vakcinos nuo kitų kvėpavimo takų ligų, pavyzdžiui, tymų, kiaulytės ir raudonukės veiksmingai suteikia imunitetą visam gyvenimui. Todėl straipsnio autoriai siūlo ištirti naujus kvėpavimo takų virusų vakcinų metodus.

„Vienintelis naujas dalykas šiame dokumente yra gerai žinomų mokslo ir visuomenės sveikatos žinių susiejimas į didesnį naujų vakcinų kūrimo iššūkių vaizdą. Iš esmės klausiama: gerai, šios vakcinos nėra tobulos, taigi, kokius dalykus galėtume padaryti, kad jas patobulintume? Straipsnyje nėra sakoma, kad šios vakcinos neveikia, tiesiog jos neveikia taip gerai, kaip mes norėtume, kad jos veiktų“, – naujienų agentūrai AP atsakymą apie straipsnį pateikė D. Morensas.

A. Fauci agentūrai AP atsiųstame laiške pabrėžė, kad COVID-19 vakcinos pasirodė esančios veiksmingos užkertant kelią sunkiausiems simptomams, kurie gali baigtis hospitalizavimu ir mirtimi. „Tai yra gyvybę gelbstintis vakcinos aspektas“, – rašė jis.

Pats A. Fauci buvo paskiepytas nuo koronaviruso, gavo dvi sustiprinančias dozes, paskui užsikrėtė COVID-19, o pasveikęs pasiskiepijo dvivalente vakcina. „Aš užsikrėčiau, nors buvau paskiepytas, bet sirgau labai lengva forma. Atsižvelgiant į mano amžių, jei nebūčiau paskiepytas, yra tikimybė, kad būčiau sunkiai susirgęs“, – COVID-19 vakcinų naudą iki šiol pabrėžia 82 metų A. Fauci.

Tai, kad COVID-19 vakcina apsaugo nuo sunkios šios ligos eigos ir mirties, tačiau ji nėra tokia efektyvi apsauga nuo paties užsikrėtimo koronavirusu, įrodyta ir neseniai moksliniame žurnale „The Lancet“ paskelbtame moksliniame tyrime.

Jo autoriai ištyrė, kaip Kataro populiacijoje veikia COVID-19 vakcinos ir apsauga, kurią žmogus įgyja persirgęs koronavirusu.

Nustatyta, kad ankstesnė natūrali infekcija buvo susijusi su mažesniu SARS-CoV-2 infekcijos paplitimu, neatsižvelgiant į variantą, nei mRNR pirminės serijos vakcinacija, tačiau konstatuojama, kad skiepijimas išlieka saugiausia ir optimaliausia priemonė apsisaugoti nuo su COVID-19 liga susijusio hospitalizavimo bei mirties, nepaisant ankstesnės infekcijos būsenos.

Tai, kad COVID-19 vakcinos nėra nei eksperimentinės, nei pavojingos žmonės, jau ne kartą yra patvirtinusios ir įvairios tarptautinės organizacijos, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją bei Europos vaistų agentūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją