Teiginiai

Dėl klimato kaitos, kuri sukelta natūralių procesų (žemės drebėjimų ir magnetinio lauko pokyčių), keistai pradėjo elgtis gyvūnai – delfinai, sardinės, varnos ir karpiai.

Verdiktas

Melas. Šie įvykiai su gyvūnais (delfinais, varnomis, sardinėmis, karpiais) nesusiję su klimato kaita. Be to, klimato kaita vyksta ne dėl įtrūkimų Žemės plutoje ir nuodingų dujų ar dėl magnetinio lauko pokyčių, o dėl iškastinio kuro (dujų, naftos, anglies) deginimo. Mokslinis faktas, kad klimato kaita yra ne natūralių veiksnių sukelta, o antropogeninė (tai yra, sukelta žmogaus veiklos).

Melo detektoriaus komentaras

Klimatas Žemėje keitėsi nuo tada, kai planeta susiformavo – prieš 4,5 mlrd. metų. Dar visai neseniai natūralūs veiksniai buvo šių pokyčių priežastis – kaip Žemės orbitos pokyčiai, dėl ko Žemėje susidarydavo ledynmečiai, o po jų sekdavo šiltesni laikotarpiai.

Tačiau nuo Pramonės revoliucijos pasaulinė temperatūra kilo daug greičiau, o pagrindinė to priežastis – šiltnamio efektą sukeliančios dujos (kaip anglies dvideginis, metanas). Kai atmosferoje daugėja šių dujų, vis daugiau Saulės šilumos lieka atmosferoje, todėl klimatas greitėjančiai šyla.

Du trečdalius pasaulinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų ir beveik 90 procentų viso anglies dioksido emisijų, išsiskiriama deginant iškastinį kurą – anglį, naftą ir dujas. Antropogeninė, tai yra, žmogaus veiklos sukelta, klimato kaita yra mokslinis faktas, patvirtintas daugybės mokslinių tyrimų.

Taip pat klimato kaitos nesukelia Žemės drebėjimai. Tiesa, mokslininkai bando nustatyti ryšį tarp Žemės drebėjimų ir klimato kaitos – yra šiek tiek duomenų, kad klimato fenomenai koreliuoja su itin mažais drebėjimas, kurių žmogus net gali pajausti. Todėl aptariamo įrašo logika yra klaidinga.

Mokslininkai taip pat nesieja aprašytų įvykių su gyvūnais su klimato kaita. Kiek pavyko nustatyti „Melo detektoriui“, Omane delfinai greičiausiai išplaukė dėl orkos keliamo pavojaus. Vienas delfinas neišgyveno, tačiau specialistai delfinus vėliau saugiai sugrąžino į jūrą, priešingai nei teigiama įraše (kad esą jie sugrąžinti pasuko atgal).

Svarbu pabrėžti, kad įraše naudojami neįprasti įvykiai su įvairiais gyvūnais taip pat yra melagingi.

Melaginga žinutė

Įraše naudojamas vaizdas su varnomis esą Kioto rajone (Japonijoje) iš tiesų yra ne iš vasario 7 d. (kaip teigiama), o sausio 26 d. Įrašas darytas ne Japonijoje, o Meksikoje. Jis pradėtas platinti platformoje „TikTok“. Priežastis nustatyta nebuvo, todėl negalima teigti, kad tai kažkaip susiję su klimatu ar su įvykusiais žemės drebėjimais.

Nepavyko rasti originalaus šaltinio teiginiui apie tūkstančius sardinių kitame Japonijos mieste (o jo nepateikia ir įrašo autoriai) . Gali būti, kad informacija visgi paimta iš 2012 m. birželio 6 d. naujienos, kurioje rašoma apie tūkstančius į krantą išmestų negyvų sardinių.

Žinia apie karpius tikriausiai paimta iš sausio 24 d. naujienos, kurioje rašoma apie invaziniais laikomus karpius, išplautus į turistų mėgstamus paplūdimius. Straipsnyje teigiama, kad karpiai yra gėlavandenės žuvys, kurios pateko į labai sūrius vandenis, todėl nudvėsė ir buvo išplauti į krantą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją