Teiginiai

Teiginiai socialiniuose tinkluose: Ukrainos ambasada Lietuvoje prašė Lietuvos pateikti šalyje apsistojusių šauktinio amžiaus ukrainiečių duomenis ir paskelbti jų paiešką (ČIA).

Verdiktas

Tai – melaginga informacija. Laiškas yra sukčių siuntinėjama klastotė. Tokius laiškus paskutinę sausio mėnesio savaitę gavo kai kurios Lietuvos savivaldybės. Ukrainos ambasada Lietuvoje pati paneigė laiško turinį. Kartu su laišku buvo platinama ir Vilniaus merui R. Šimašiui priskiriama žinutė, kuri taip pat yra suklastota.

Melo detektoriaus komentaras


Paskutinę sausio mėnesio savaitę socialiniuose tinkluose pastebėtas platinamas dokumentas anglų kalba, pažymėtas Ukrainos ambasados Lietuvoje ženklais, kuriame prašoma pateikti Lietuvoje gyvenančių šauktinio amžiaus ukrainiečių duomenis. Kai kuriose žinutės versijoje buvo dalinamasi ne tik minėtu dokumentu, bet ir neva iškarpa iš Vilniaus mero R. Šimašiaus „Facebook“ anketos su mero pasižadėjimu pateikti į Lietuvos teritoriją atvykstančių 18 – 65 m. amžiaus ukrainiečių duomenis ir vykdyti jų paiešką.
Klaidinanti žinutė

Tiek dokumentas, tiek ir Vilniaus merui priskirta žinutė yra sufalsifikuotos.
Sausio 26 d. aptariamo dokumento turinį paneigė pati Ukrainos ambasada Lietuvoje, socialiniuose tinkluose perspėjusi apie sukčių vykdomą veiklą, kai tokį neva oficialų laišką su prašymu pateikti šauktinio amžiaus ukrainiečių duomenis gavo kai kurios Lietuvos savivaldybės. Žinutėje patvirtinama, kad „Ukrainos ambasada nesiuntė tokių prašymų/laiškų atitinkamoms Lietuvos vietos savivaldos institucijoms.“

Be to, „Melo detektorius“ peržiūrėjo oficialias Vilniaus mero R. Šimašiaus socialinių tinklų paskyras ir jose neaptiko nei pasidalinto melagingo laiško, bei pasižadėjimo perduoti šauktinio amžiaus ukrainiečių, apsistojusių Lietuvoje duomenis.

Panašūs melagingi laiškai su ta pačia informacija buvo paskleisti ir Latvijoje, apie šį atvejį jau rašė Sakartvelo faktų tikrintojai „Myth Detector“ (ČIA) bei Ukrainos organizacija „Stopfake“ (ČIA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją