Teiginiai


Lietuvos politikai, rankose laikantys baltą popieriaus lapą su užrašu „FREE BARTOSHEVIC“ (ČIA ir ČIA).

Verdiktas


Socialiniuose tinkluose išplatintos Ž. Pavilionio ir A. Kubiliaus nuotraukos, kuriuose jie neva laiko išlaisvinti K. Bartoševičių reikalaujančius plakatus yra suklastotos. Tikrosiose fotografijose Ž. Pavilionis buvo užfiksuotas proteste dėl Astravo AE, o A. Kubilius rankose laikė išlaisvinti Minsko režimo sulaikytą studentę reikalaujantį plakatą.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose sausio 24 ir 26 dienomis buvo paskelbtos fotografijos, kuriose nufotografuoti Lietuvos politikai neva rankose laikantys baltus popieriaus lapus su užrašu „FREE BARTOSHEVIC“.

Vienoje tokių nuotraukų nufotografuotas Andrius Kubilius. Ant jo laikomo lapo be minėto užrašo taip pat matyti buvusio Seimo nario K. Bartoševičiaus nuotrauka ir TS-LDK logotipas. Kitoje fotografijoje užfiksuotas Žygimantas Pavilionis. Jo laikomame lape be minėto užrašo nupiešta gaidžio figūra, ant kurios matyti užrašas „PS LDK“ ir smulkiu šriftu paliktas prierašas „Duok kalėjimams daugiau mėsos“.

Pasinaudojus atvirkštine vaizdų paieška nesunku įsitikinti, kad šios nuotraukos nėra unikalios, jos buvo pakeistos nuotraukų redagavimo programa, prie politikų laikomų lapų pridėjus užrašą, susiejantį nuotraukas su neseniai Lietuvą sukrėtusiu pedofilijos skandalu.

Tikroji Ž. Pavilionio nuotrauka buvo daryta 2020 m. protesto prieš Baltijos šalių bendrą susitarimą dėl prekybos elektra su Baltarusija ir kitomis trečiosiomis šalimis metu. Tikrajame plakate, kurį laiko politikas, matyti užrašas „MAIŠIAGALAI 2 – NE“.

Tuo tarpu A. Kubiliaus nuotrauka buvo daryta 2021 m. Ja savo „Facebook“ paskyroje pasidalino pats politikas. Baltai raudoname popieriaus lape, kurį rankose laiko politikas, reikalaujama paleisti Minsko režimo sulaikytą studentę Marią (Marfą) Rabkovą.

Kodėl politikų rankose atsidūrė išlaisvinti K. Bartoševičių reikalaujantys plakatai?

A.Kubilius yra ilgametis Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, o Ž. Pavilionis taip pat priklauso Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai. Tokiomis fotografijomis siekiama mesti šešėlį ant visos TS – LDK partijos pabrėžiant esą bendražygiai gina į skandalą patekusį ir mandato Seime atsisakiusį K. Bartoševičių, kuris taip pat buvo išrinktas pagal TS – LDK kandidatų sąrašus. Tačiau tokios sąsajos – neteisingos. Nė vienas TS – LDK partijos narys neišreiškė palaikymo K. Bartoševičiui.

„Melo detektorius“ primena, kad K. Bartoševičius visuomenės dėmesį patraukė po to, kai praėjusį pirmadienį pranešė apie pasitraukimą iš politikos ir mandato atsisakymą dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to į parlamento pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, prašydama panaikinti K. Bartoševičiaus neliečiamybę, kreipėsi Generalinė prokurorė Nida Grunskienė. Seimo vadovė informuota, kad 2022 m. lapkričio 15 d. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo nepilnamečių seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo, kuriame figūruoja dabar jau buvęs Seimo narys K. Bartoševičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją