Teiginiai

Peru griaunamos 5G ryšio antenos visuomenei išsiaiškinus apie jų keliamą pavojų.

Verdiktas

Vaizdo įraše nėra vaizduojama griaunama 5G mobiliojo ryšio antena. Tai – 2019 m. Peru sostinėje Limoje vykęs nelegaliai įrengtos ankstesnės kartos mobiliojo ryšio antenos griovimas.

Melo detektoriaus komentaras

Kiek daugiau nei 2 min. trukmės vaizdo įraše matyti, kaip atliekami didžiulių ryšio antenų griovimo darbai. Šių kadrų socialinių tinklų vartotojams pakako paskleisti gandus esą vaizdo įraše užfiksuotos Peru griaunamos 5G mobiliojo ryšio antenos dėl šių keliavo pavojaus žmonėms.
Klaidinanti žinutė

„Melo detektoriui“ pavyko išsiaiškinti, kas iš tiesų vaizduojama vaizdo įraše ir tai nėra 5G mobiliojo ryšio antenos. Minėtas vaizdo įrašas internete pasirodė dar 2019 m., kai juo pasidalino net keli Peru naujienų portalai (ČIA ir ČIA). Straipsniuose pateikiama daugiau informacijos apie įrašo atsiradimo aplinkybes.

Šie vaizdai buvo nufilmuoti Peru sostinėje Limoje, Miraflores rajone. Rajono valdžia nugriovus anteną išleido pranešimą spaudai (ČIA), kuriame nurodoma, kad tai buvo privataus rangovo nelegaliai įrengta mobiliojo ryšio antena, kuriai pastatyti nebuvo suteiktas leidimas. Taigi, socialiniuose tinkluose pasirodę teiginiai esą įraše nufilmuota 5G mobiliojo ryšio antena nėra teisingi, tai – įprasta ankstesnės kartos mobiliojo ryšio perdavimo antena.

Be to, neteisingas ir teiginys esą 5G ryšys yra pavojingas žmonėms. „Melo detektorius“ jau ne kartą paneigė klaidingus su šia mobiliojo ryšio technologija susijusius teiginius (ČIA, ČIA ir ČIA). Pasaulio sveikatos organizacija taip pat tvirtina, kad jokie tyrimai nesieja belaidžių technologijų poveikio su neigiamu poveikiu sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją