Teiginiai

Naujas oficialus tyrimas atskleidė, kad COVID stiprinamosios vakcinos visiškai sugriauna žmonių imuninę sistemą, teigiama portale paranormal.lt (čia https://archive.ph/BI7MV).

Verdiktas

Toks teiginys yra melas, nes tyrimo autoriai neįrodė, kad stiprinančios COVID-19 vakcinos dozės sunaikina žmonių imuninę sistemą ar kitaip jai pakenkia, nes tyrimas buvo atliktas su pelėmis.


Melo detektoriaus komentaras

Informaciją apie atliktą tyrimą ir jo rezultatus, kuriuos, beje, iškraipė, savo socialiniuose tinkluose paskelbė Alex Berenson, kurį įvairių šalių faktų tikrintojai yra pripažinę melagienų skleidėju.

A. Berenson paskelbė, o jo žinią išplatino ir dezinformaciją apie koronaviruso vakcinas skelbiantys portalai, jog „naujas oficialus tyrimas atskleidė, kad COVID stiprinamosios vakcinos visiškai sugriauna žmonių imuninę sistemą“.

Tiesa yra tai, kad pernai gruodį portale sciencedirect.com išties buvo paskelbtas tyrimas „Extended SARS-CoV-2 RBD booster vaccination induces humoral and cellular immune tolerance in mice“. Tyrėjai aiškinosi, kaip stiprinančios COVID-19 vakcinos dozės veikia imuninę sistemą.

Tyrimo autoriai pripažino, kad tikroji imuninio reaktyvumo tarp pelių ir žmonių kinetika nėra visiškai suprantama, bet įrodyta, kad Balb/c pelių modelis turi didelių panašumų su žmonėmis, reaguojant į SARS-CoV-2 infekcijas.

Be to, tyrėjai nustatė, kad trijų dozių vakcinų kursas sėkmingai užtikrino imuninę apsaugą 4 mėnesius, o vėlesnis ketvirtasis tos pačios vakcinos skyrimas ir toliau skatino specifinių neutralizuojančių antikūnų gamybą, kurių koncentracija serume išliko mažiausiai 6 savaites. Šie rezultatai atitiko praneštą ketvirtosios „Pfizer“ vakcinos dozės neutralizuojantį poveikį SARS-CoV-2 mutantams.

Tačiau, kai pelėms buvo skirtos papildomos tos pačios vakcinos sustiprinančios dozės – penktoji ir daugiau, pastebėtas akivaizdus bendro imuninio atsako sumažėjimas.

„Mūsų išvados parodė galimą riziką, susijusią su pratęstu SARS-CoV-2 vakcinacijos revakcinacijos kursu, turinčiu tiesioginį poveikį strateginiam homologinių revakcinacijų naudojimui“, - teigė tyrimo autoriai.

Tačiau pažymėtina, kad ir Lietuvoje, ir JAV, ir Didžiojoje Britanijoje žmonės neskiriamos daugiau nei keturios COVID-19 vakcinos dozės – dvi per pirminį skiepijimą ir dvi sustiprinamosios. Kitaip tariant, nė vienoje šalyje kol kas nerekomenduojama skiepytis penktąją COVID-19 vakcinos doze, o tyrimo su pelėmis autoriai ir nustatė, kad imunitetui kenkia tos vakcinos, kurios jau viršija ketvirtąją dozę. Tiesa, penktoji dozė kai kuriose šalyse rekomenduojama tiems asmenims, kurių imunitetas dėl įvairių ligų ar taikomo gydymo yra labai silpnas.

Dr. Williamas Schaffneris, Tenesio valstijos Vanderbilto universiteto infekcinių ligų ekspertas, sakė, kad labai svarbu suteikti imuninei sistemai laiko apdoroti tai, ką ji gauna per pradinę vakcinaciją.
„Tiesiog gerai žinoma, kad imuninei sistemai reikia šiek tiek laiko apdoroti informaciją, kurią ji gauna: vakcinos stimulą ar natūralią infekciją. Ir tada, jei norite ją padidinti, turite duoti tam tikrą laiką, kad ši informacija būtų „suvirškinta“, kad ji galėtų optimaliai reaguoti“, – „Healthline“ sakė W. Schaffneris.

„Pavyzdžiui, tradicinė hepatito B vakcina yra skiriama trijų dozių serija“, - paaiškino jis. „Pirmosios dvi dozės skiriamos mėnesio skirtumu, o tada lauki 6 mėnesius, o dar vėliau – 2 metus. Ir tada imuninė sistema, kai ją stimuliuoja ta trečioji dozė, sureaguos. Bet jūs nenorite duoti trečios dozės anksčiau nei po 6 mėnesių. Tai šiek tiek prieštaringa, tačiau imuninei sistemai dažnai reikia šiek tiek laiko apdoroti šią naują informaciją ir iš tikrųjų apmokyti savo kariuomenę optimaliai reaguoti į tą stiprinančią dozę“, - aiškino infekcinių ligų ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją