Teiginiai


Skandalas JAV: „Pfizer“ daro COVID mutacijas savo vakcinų verslui. „Pfizer“ gamina COVID mutacijas vakcinų verslui. Tokios antraštės ir teiginiai pasirodė tiek Lietuvos (čia), tiek užsienio portaluose (čia).

Verdiktas


Tokie teiginiai yra melas. Jie pagrįsti slapta darytu vaizdo įrašu, kuriame neva vienas iš „Pfizer“ vadovų pripažįsta, kad bendrovė kuria koronaviruso mutacijas. Tačiau pati „Pfizer“ bendrovė tai viešai paneigė, o vaizdo įrašo, kurio autoriai yra abejotinos reputacijos, autentiškumo neįmanoma įrodyti.

Melo detektoriaus komentaras


Minimą vaizdo įrašą sukūrė ir internete išplatino JAV tiriamosios žurnalistikos projektu prisistatantis „Project Veritas“. Šiuo vaizdo įrašu pasidaliję dažnai melagingą informaciją apie COVID-19 valcinas skleidžiantys portalai iškart konstatavo, kad jame „farmacijos milžinės mokslinių tyrimų direktorius sako, kad jie dirba prie kontroliuojamų COVID mutacijų. Tai leistų sukurti naujas vakcinas. Ir, žinoma, jas parduoti“.

Slapta darytame vaizdo įraše „Project Veritas“ žurnalistas kalbina Jordonu Tristhonu Walkeriu pristatomą asmenį, kuris įvardijamas kaip vienas iš „Pfizer“ direktorių. Jis teigia, kad „vienas iš dalykų, apie kuriuos galvojame, yra toks: „Kodėl mums patiems nesukūrus mutacijos [COVID], kad galėtume prevenciškai kurti naujas vakcinas? Štai ką turime daryti“. Ir jis atskleidžia, kad „Pfizer“ mokslininkai COVID mutacijos procesą jau tobulina.

Tačiau pažymėtina tai, kad tiek vaizdo įrašas, tiek jį paskleidusi kompanija kelia labai rimtų abejonių. Žiniasklaidos patikimumo vertinimo šaltinis „Media Bias“ projektą „Project Veritas“ įvertino kaip kaip neobjektyvų ir abejotiną šaltinį, kuris remiasi klaidinančių vaizdo įrašų reklamavimu, nepagrįstomis teorijomis. Šio šaltinio patikimumas yra labai mažas.

Šį projektą 2010 metais sukūrė amerikiečių konservatyvus politinis aktyvistas Jamesas Edwardas O'Keefe'as. Jis kuria slapta įrašytus slaptus garso ir vaizdo susitikimus, kai kurie pasirinktinai redaguojami, kad subjektai pasakytų tai, ko jie nepasakė. „Media Bias“ nurodo, jog kartais tokia informacija demaskuojama, bet jau per vėlu, nes vaizdo įrašus jau peržiūrėjo tūkstančiai žmonių.

Ir minimas vaido įrašas yra ne vientisas, o suskirstytas atskirais klipais, kuriuos pakomentuoja pats J. E. O‘Keefe‘as. Todėl neįmanoma nustatyti, ar pašnekovo, kuris kalba apie vakcinas ir viruso mutacijas, žodžiai nėra iškraipomi, ištraukiami iš konteksto.

Faktų tikrintojai konstatavo, kad teiginius, jog „Pfizer“ daro COVID viruso mutacijas, reikia vertinti, kaip nepagrįstus, nes jei vaizdo įraše kalbanti tariamas „Pfizer“ darbuotojas ir teigia, kad tebevyksta diskusijos apie inžinerines COVID mutacijas, kad būtų galima sukurti prevencines vakcinas nuo gamtoje pasitaikančių variantų, tai reiškia, jog kalbama tik teoriškai, o veiksmų nesiimama.

Bendrovė „Pfizer“ išplatino savo atsakymą į pateiktą vaizdo įrašą. Ji paneigė kaltinimus, kad bendrovė dirba su koronavirusų mutacija.

„Pfizer neatliko jokių funkcinių naudos ar nukreiptų evoliucijos tyrimų, susijusių su Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinos kūrimu. Vietoj to, bendrovė atlieka bandymus naudodama originalų SARS-CoV-2 virusą, kad patikrintų smailio baltymą dėl naujų susirūpinimą keliančių variantų, tačiau tik tada, kai sveikatos institucijos nustato naują susirūpinimą keliantį variantą. Šis tyrimas leidžia mums greitai įvertinti esamos vakcinos gebėjimą sukelti antikūnus, kurie neutralizuoja naujai nustatytą susirūpinimą keliantį variantą. Tada mes dalijamės šiais duomenimis per recenzuojamus mokslinius žurnalus ir naudojame juos kaip žingsnį, norėdami nustatyti, ar reikalingas vakcinos atnaujinimas“, - aiškino „Pfizer“.

Bendrovė taip pat nurodė, kad dėl teisės aktų reikalavimų ji atliko laboratorinius eksperimentus, kad išbandytų geriamuosius vaistus „Paxlovid“. Ir tai taip pat nėra paslaptis, bet yra atvirai dokumentuota „Pfizer“ ir oficialiai stebima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją