Teiginiai

Portalas minfo.lt (čia)skelbia, jog „JAV valdžia pripažįsta, kad 5G spinduliuotė sukelia COVID-19“. Tokią informaciją šis portalas pateikia ir „Telegram“ kanalo „LTU TheGreatAwakening“.

Verdiktas

Platinama informacija yra melas, nes JAV valdžia jokia forma nepripažino, kad 5G ryšio spinduliuotė sukelia COVID-19 ligą ar turi įtakos pandemijai. Melas yra ir pats teiginys, kad 5G sukelia COVID-19, nes tai yra visiškai su vienas su kitu nesusiję reiškiniai.

Melo detektoriaus komentaras

Straipsnyje, kuriame teigiama, kad „JAV valdžia pripažįsta, kad 5G sukelia COVID-19“ nė žodžiu neužsimenama, kaip taip pripažinimas pasireiškia, nepateikiami jokie įrodymai.

Jame dėstoma, kad „neįtikėtini nauji recenzuojami moksliniai tyrimai atskleidė tai, kad 5G spinduliuotė ne tik siejama su COVID-19 pandemija, bet ir skatina organizmą kurti naujus virusus ir ligas, įskaitant koronavirusus“. Aiškinama, kad paskelbtame tyrime „5G technologija ir koronaviruso indukcija odos ląstelėse“ daroma išvada, šokiruojanti tradicinį mokslą, kad 5G technologija gali paskatinti organizmą gaminti virusus kaip ląstelių atsaką.

Tiesa ta, kas šis tyrimas buvo paskelbtas 2020 metais. Jis publikuotas „PubMed“, nemokamoje biomedicinos duomenų bazėje. Jis susilaukė tiek mokslininkų kritikos, kad netrukus buvo atšauktas ir šiuo metu net yra nepasiekiamas – neįmanoma susipažinti su jo turiniu.

Dar viena publikacija, kuria remiasi melagienų skleidėjai, yra toje pačioje bazėje 2021 metų spalį paskelbtas straipsnis „Koronavirusinės ligos ir belaidžio ryšio, įskaitant 5G, radijo dažnių spinduliuotės poveikio įrodymai“. Ir nors minfo.lt teigia, kad „šiame visiškai naujame recenzuotas tyrime tvirtai įrodinėjamas ryšys tarp naujos technologijos ir naujojo viruso“, išties tai net nėra tyrimas, o publikacija, parengta remiantis įvairiais literatūros šaltiniais. Ir jos autoriai tik „siūlo susieti neigiamą 5G ryšio spinduliuotės poveikį ir COVID-19“.

„Health Desk“ ekspertai išaiškino, jog 5G ryšis negali nei sukelti COVID-19 ligos, nei padėti plisti koronavirusui. „COVID-19 sukelia viruso atmaina, vadinama sunkiu ūminiu respiracinio sindromo koronavirusu 2 (SARS-CoV-2) ir perduodama pirmiausia per kvėpavimo takus, kai užsikrėtęs asmuo kosėja, čiaudi, dainuoja, kalba ar kvėpuoja ir paskleidžia virusą oras. 5G mobilioji technologija negali platinti šio viruso“, - teigė ekspertai.

Sąmokslo teorijos apie 5G mobiliojo ryšio tinklų poveikį žmonių sveikatai, įskaitant galimą COVID-19 priežastį, pradėjo plisti 2020 m. sausio. Nors šis mitas nuo tada jau daugybė kartų buvo paneigtas kaip klaidingas, šią istorija melagienų skleidėjai ir toliau platina, apipindami neva naujais faktais ir įrodymais.

Tarptautinė apsaugos nuo nejonizuojančiosios spinduliuotės komisija (ICNIRP) po 7 metus trukusių tyrimų dar 2020 m. paskelbė naujausias gaires dėl elektromagnetinių laukų poveikio ribojimo. Juose yra informacija ir apie 5G ryšį. ICNIRP pirmininkas dr. Ericas van Rongenas pabrėžė, jog naujos gairės buvo parengtos nuodugniai peržiūrėjus visus susijusius mokslinius tyrimus, literatūrą, mokslinius seminarus ir platų viešųjų konsultacijų procesą.

Tvirtinama, kad šios gairės, jei jų laikomasi, suteikia apsaugą nuo visų moksliškai pagrįstų neigiamų padarinių sveikatai, kai elektromagnetinių bangų spinduliuotį yra nuo 100 kHz iki 300 GHz. Gairėse nurodoma, jog tam tikrų ribojimų reikia laikytis, kai dažniai viršija 6 GHz. Tuomet rekomenduojama trumpiau naudotis prietaisais, kurie skleidžia ir priima tokius ir didesnius dažnius.

Pasaulio sveikatos organizacija taip pat teigia, kad jokie tyrimai nesusieja belaidžių technologijų poveikio su neigiamu poveikiu sveikatai. PSO savo svetainėje nurodė, kad toliau peržiūrės šios srities tyrimus ir atlieka visų radijo dažnių diapazonų, kurie bus prieinami 2022 m., pavojaus sveikatai vertinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją