Teiginiai

Naujai paskirtas Brazilijos prezidentas Lula da Silva įsakė pareigūnams pradėti prievarta švirkšti protestuotojams COVID-19 vakcinas kaip bausmę už jų nepritarimą, rašoma portale paranormal.lt (čia). Straipsnyje cituojamas ir portalas naturalnews.com, kuriame skelbiama, kad Lula da Silva režimas Brazilijoje prievarta savo politiniams priešams suleidžia mirtinų vakcinų nuo koronaviruso.

Verdiktas

Teiginys, jog naujasis Brazilijos prezidentas jam nepritariančius protestuotojus įsakė priverstinai paskiepyti COVID-19 vakcinomis yra melas. Teiginys, kad COVID-19 vakcinos yra mirtinos taip pat yra melas.

Melo detektoriaus komentaras

Riaušės šių metų sausio pradžioje Brazilijoje sukėlė prezidento rinkimus pralaimėjusio ir to nepripažįstančio jau buvusio šalies prezidento Jairo Bolsonaro šalininkai. Jie šturmavo Kongresą, Aukščiausiąjį teismą ir Vyriausybės rūmus. Visus šiuos pastatus jie dar ir nuniokojo.

Prezidentas J. Bolsonaras praėjusį spalį vykusiuose rinkimuose antrajame rate pralaimėjo kairiųjų L. I. Lula da Silvai ir metų sandūroje buvo priverstas palikti postą. Tačiau jis niekada aiškiai savo pralaimėjimo nepripažino. Radikalūs J. Bolsonaro šalininkai jau po rinkimų vis rengė protestus prieš L. I. Lula da Silvą ir ragino šalies ginkluotąsias pajėgas imtis karinio pučo.

Brazilijos prezidentas L. I. Lula da Silva pasmerkė savo pirmtako šalininkų sukeltas riaušes. Jis pareiškė, kad „visi vandalai bus rasti ir nubausti, mes taip pat išsiaiškinsime, kas juos finansavo“. Prezidentas sausio 9-ąją dekretu nurodė Vyriausybei perimti atsakomybę už viešąjį saugumą Brazilijoje.

Kalbėdamas apie bausmes protestuotojams L. I. Lula da Silva nė karto nepaminėjo, kad jie bus prievarta skiepijami nuo COVID-19.

Brazilijos žiniasklaida pranešė, kad federalinės apygardos vyriausybė nurodė, jog po protestų buvo suimti 763 žmonės.

Atvežtiesiems į sulaikymo vietas buvo organizuojama medicininė patikra. „Buvo sudaryta darbo grupė, kuri atliks žmonių tyrimus, prireikus paskiepys juos nuo tokių ligų kaip COVID-19, taip pat atkreips dėmesį į tuos, kurie serga tam tikromis gretutinėmis ligomis arba reguliariai vartoja kokius nors vaistus. Kiekvienas turės teisę saulėje degintis kartą per dieną“, - apie suimtus protestuotojus rašoma Brazilijos žiniasklaidoje.

Be to, informaciją, kad Brazilijoje protestuotojai neva priverstinai skiepijami nuo koronaviruso, kad vakcinos yra mirtinos, paskleidė portalas naturalnews.com, kurį faktų tikrintojai vertina kaip vieną iš labiausiai diskredituotų šaltinių internete, kuris propaguoja pseudomokslą ir sąmokslo teorijas. Todėl jo pateikiamą informaciją reikėtų vertinti itin kritiškai.

Tai, kad COVID-19 vakcinos nėra mirtinos, o kaip tik padeda išvengti mirties nuo šios ligos, įrodo ir statistika, ir moksliniai tyrimai.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nuo pandemijos pradžios iki sausio 23-osios Brazilijoje buvo patvirtinti daugiau nei 36,6 mln. COVID-19 atvejų ir 695 615 mirčių nuo šios ligos. . 2023 m. sausio 5 d. iš viso buvo paskiepyta 498 527 141 vakcinos dozė.

Skiepijimo nuo COVID-19 kampanija Brazilijoje prasidėjo 2021 m. sausį. Po dvejų metų maždaug 87,8 proc. šalies gyventojų buvo paskiepyti bent viena vakcinos dozę nuo šios ligos, o maždaug 81 proc. brazilų buvo visiškai paskiepyti rekomenduojamomis skiepų dozėmis. Sausio 5-osios duomenimis, Brazilijoje yra sunaudota daugiau nei 498 mln. vakcinos dozių, o apie masines mirtis nuo šių skiepų nėra jokių pranešimų.

2021 metų pradžioje socialiniuose tinkluose buvo platinama informacija apie neva masines mirtis nuo vakcinų, tačiau Brazilijos Nacionalinė sveikatos priežiūros agentūra (Anvisa) tai paneigė ir pabrėžė, kad šalyje naudojamos vakcinos nuo COVID-19 yra saugios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją