Teiginiai


Įrašo autorius melagingai teigia [kalba netaisyta, – aut. past.]: „FAA ką tik iškomunikavo faktą, kad nemažai daliai oro linijų pilotų COVID vakcina smarkiai pakenkė širdžiai, nes išplėtė EKG parametrus pilotams.“

Verdiktas


Įraše pateikiama melaginga informacija, nes JAV Federalinė aviacijos administracija (angl. The Federal Aviation Administration, FAA) sušvelnino elektrokardiogramos parametrus pilotams, turintiems pirmojo laipsnio širdies blokadą, dėl naujų mokslinių duomenų ir fakto, kad ši būklė, turint sveiką širdį, nesukelia simptomų. Tai niekaip nesusiję su tariama COVID-19 vakcinos žala.

Melo detektoriaus komentaras


Praėjusių metų spalio mėn. FAA, remdamasi naujausiomis kardiologų rekomendacijomis, pakeitė elektrokardiogramos reikalavimus pilotams. Dabar pilotai, turintys širdies blokadą (dar žinomą kaip AV blokada) gali atitikti medicinius reikalavimus.

AV blokada gali apsunkinti širdžiai efektyvų kraujo siurbimą, nes atitolina arba blokuoja elektrinį signalą, kuris kontroliuoja širdies plakimą. Yra pirmasis, antrasis ar trečiasis laipsniai ir dažnai diagnozuojamas atliekant elektrokardiogramą, dar vadinamą EKG.

Nustatyta, kad pirmojo laipsnio AV blokada neturi pastebimo poveikio, todėl nutarta sušvelninti reikalavimus asmenims, norintiems būti pilotais, ir turintiems šią būklę. Anksčiau ją turintys pilotai turėdamo pateikti papildomų dokumentų, įrodančių, kad pirmo laipsnio blokada nesukelia kitų rimtų simptomų, tačiau dabar papildomos dokumentacijos nebebus.

„Sveikoje širdyje tai paprastai yra gerybinė būklė ir retai sukelia kokių nors simptomų“, – AP sakė dr. Roland Assi, širdies chirurgas ir Yale university docentas. Jo teigimu, ši būklė paprastai nereikalauja specialaus gydymo, išskyrus išsamų gydytojo įvertinimą.

Praėjus keliems mėnesiams po paskelbimo, šią žinią pasigavo dezinformacijos apie vakcinas skleidėjai ir patys „prikūrė“, kad FAA sprendimas rodo žalą, kurią padarė COVID-19 vakcina. Tačiau tai neturi nieko bendro su COVID-19 skiepais ir dokumentuose nekalbama apie vakcinos žalą. Netgi priešingai – FAA „Pfizer“, „Moderna“, „Johnson & Johnson“ ir „Novavax“ vakcinas laiko saugiomis ir rekomenduoja pilotams bei oro eismo kontrolieriams.

„Neturime įrodymų apie orlaivių incidentus ar kitus nepatogumus, susijusius su COVID-19 vakcinos šalutiniais poveikiais“, – AP patvirtino FAA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją