Teiginiai


Žinutė socialiniuose tinkluose, kurioje Nobelio premijos laureatui, garsiam zoologui Ilja Mečnikovui priskiriama ši citata: „Sveikam žmogui skiepai yra nereikalingi, o susirgusiam – kenksmingi“ (ČIA).

Verdiktas


Nobelio premijos laureatas Ilja Mečnikovas niekada neminėjo socialiniuose tinkluose paskleistos frazės – jos neįmanoma rasti jokiuose atviruosiuose šaltiniuose ar mokslininko darbuose. I. Mečnikovo gyvenimas, darbai ir pasiekimai, jo reputacija kaip vieno iš imunologijos mokslo kūrėjų įrodo, jog šis asmuo palaikė vakcinomis kurto imuniteto idėją ir ne kartą teigė skiepų naudą.

Melo detektoriaus komentaras


Prieš skiepus nusiteikę asmenys socialiniuose tinkluose platina žymiam zoologui ir imunologijos mokslo pradininkui Ilja Mečnikovui priskirtą citatą, kurioje jis neva visiškai paneigia skiepų naudą, sakydamas, kad sveikiems žmonėms jų nereikia, o susirgusiems vakcinos netgi kenkia.

Nė viename atvirajame šaltinyje „Melo detektoriui“ nepavyko rasti tokios ar panašios I. Mečnikovui priskiriamos citatos, be to, šie žodžiai – visiškai priešingi jo pažiūroms ir pasiekimams. I. Mečnikovas (1845 – 1916) pagrįstai vadinamas vienu iš imunologijos mokslo kūrėjų. Šis zoologas ir mikrobiologas, Nobelio premijos laureatas nelaikė vakcinų žalingu išradimu, o, atvirkščiai, matė imunizacijoje didelę prasmę ir sekė prancūzų mokslininko Louiso Pasteuro, skiepų nuo pasiutligės ir juodligės išradėjo, pėdomis.

Nuo 1888 m. iki savo gyvenimo galo I. Mečnikovas dirbo Pasteuro institute Paryžiuje, kur prisidėjo prie įvairių vakcinų atsiradimo. Yra išlikęs liudijimas, kaip mokslininkas švelniai mėgino įtikinti savo tėvus pasiskiepyti pasiutligės, tikindamas, kad injekcijos nereikia bijoti.

I.Mečnikovas per savo gyvenimą taip pat parašė kelis mokslinius darbus, kuriuose kalba apie vakcinacijos naudą. 1903 m. publikuotoje knygoje „Žmogaus prigimties studijos“ jis kalba apie serumą nuo difterijos ir stabligės. Serumo funkcija ta pati, kaip ir vakcinos – sukurti imunitetą ligai – tačiau skiriasi jų veikimo principas. Vakcinos stimuliuoja kūną, kad šis pats susikurtų imunitetą tam tikrai ligai, o serumo terapija vyksta tuomet, kai antikūnai iš liga jau persirgusio žmogaus, gaunami iš jo kraujo, perkeliami į sergančio žmogaus kūną tam, kad išaugtų jo organizmo apsauga.
Knygoje kalbėdamas apie serumą nuo difterijos ir stabligės mokslininkas rašė: „Prieš 14 metų pradėtas naudoti serumas nuo difterijos atlaikė įvairiausius bandymus ir galiausiai atskleidė savo profilaktines ir gydomąsias savybes.“

I.Mečnikovas požiūrį į imunizaciją naudojant vakcinas puikiai atspindi ir faktas, kad šis mokslininkas pelnė Nobelio premiją būtent už darbus imunologijos srityje, o jo idėjos puikiai atsispindi jo 1908 m. skaitytoje paskaitoje atsiimant premiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją