Teiginiai


Fotografija, kurioje nufotografuotos prie Vilniaus miesto Kalėdų eglės sustojusios moterys, rankose laikančios plakatą su užrašu „Ačiū, kad iš mūsų vagiat!“.

Verdiktas


Socialiniuose tinkluose išplatinta fotografija yra suklastota. Prie Vilniaus miesto eglės susirinkusios moteris iš tikrųjų rankose laikė plakatą su užrašu „EGLE, VISOS VILNIAUS EGLĖS SU TAVIMI!“.

Melo detektoriaus komentaras


Žinutė, kurioje reiškiamas nepasitenkinimas dėl FNTT sprendimo netirti išlaidų Vilniaus miesto Kalėdų eglei įsigyti, iliustruota nuotrauka, kurioje nufotografuotos eilute prie eglės išsirikiavusios moterys, rankose laikančios plakatą su užrašu „Ačiū, kad iš mūsų vagiat!“.

Melaginga žinutė

Atvirkštinė vaizdų paieška parodė, kad ši nuotrauka – pakeista nuotraukų redagavimo programa, o tikrasis užrašas ant plakato buvo visiškai kitoks. Nuotrauka buvo padaryta Vilniaus Kalėdų eglės palaikymo akcijos, vykusios gruodžio 1 d., metu, o jos autorius – portalo Made in Vilnius žurnalistas Evaldas Činga (ČIA). Į akciją buvo kviečiamos visos moterys, vardu Eglė, išreikšti palaikymo skandalais apipintai miesto eglei. Akcijos organizatorė visuomenininkė Dovilė Filmanavičiūtė susirinkusioms dalyvėms aiškino, kad dabar pasaulyje yra daug svarbesnių dalykų, nei ginčai ir piktinimasis Vilniaus egle. Sustojusios prie eglės ilga eile moterys rankose laikė plakatą, ant kurio paliktas užrašas: „EGLE, VISOS VILNIAUS EGLĖS SU TAVIMI!“.

Tikroji fotografija, publikuota portale Made in Vilnius, nuotraukos autorius Evaldas Činga

Vėliau ši nuotrauka buvo pakeista originalų užrašą pakeičiant į socialiniuose tinkluose matomą sarkastišką pasipiktinimą, o žinutė išplatinta kaip atsakas į FNTT atsisakymą tirti eglės įsigijimo aplinkybes. Svarbu ir tai, kad tyrimo atsisakyta ne todėl, kad būtų nuspręsta leisti vogti iš miestiečių, o todėl, kad tarnyba nerado nusikalstamos veikos požymių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją